Inlagd gurka / smörgåsgurka

Hej igen alla fina! Det blev inte så mycket slappa idag som vi tänkte, istället har vi shoppat lite på Nova och jag har lagt in gurka. Inga ansträngande aktiviteter dock 😉 Receptet på den inlagda gurkan kommer från min mamma och jag kan lova er att det är de godaste inlagda gurkorna som finns! Så gott att ha på t.ex. leverpastejmackor. Lätt ett slänga ihop också, vilket alltid är ett plus 🙂

Inlagd gurka recept

Inlagd gurka, en stooor burk

1 kg västeråsgurka/inläggningsgurka
rejält med krondill, ca 7 stora dillkronor
1 rödlök
1 liten bit färsk pepparrot
2 msk senapsfrön
3 svartvinbärsblad (kan uteslutas)
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
4,5 dl socker
1 dl salt

Skiva gurkorna i skivor, rätt så tjocka. Skär rödlöken i klyftor och hacka pepparroten i mindre kuber. Varva gurka, rödlök, pepparrot, krondill, senapsfrön och vinbärsblad i en stor burk. Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt tills sockret och saltet nästan löst sig, häll det sedan över gurkorna i burken. Se till att allt täcks med ättikslagen, det går annars att pressa ner gurkorna lite. Förslut burken med lock och ställ in i kylskåp i ca 2 veckor innan den är färdig. Den håller ungefär ett år i kylskåp men brukar gå åt tidigare 😉

Inlagd gurka / smörgåsgurka

Nu har Krille lagat middag till mig, så det är bäst jag avslutar! Ha en fortsatt fin kväll!

Lämna ett svar