Gazpacho – bästa förrätten en varm sommardag

Hej! Förlåt att jag är så dålig på att uppdatera, jag lovar att det ska bli bättre så småningom 🙂 Det är mer än man tror att vara nyinflyttad i hus.
Vi har inte bara packat upp utan även haft en hel del gäster här, lite skoj får man också ha 😉 I onsdags kom mina föräldrar med ”flyttgröt” som inte alls bestod av någon gröt utan bl.a. av jättegod gazpacho, som är kall tomatsoppa, till förrätt. Jättegott! Så gott att vi körde en favorit i repris i fredags när även min brors familj kom på besök 🙂
Svalkande gazpacho passar perfekt att äta när vädret är som det har varit (hoppas det kommer tillbaka!), nu öser regnet ner här :(. Snabbt går det att göra också, bara att slänga ner alla ingredienser i en blender och vips så är det klart 🙂 Receptet kommer från tiden då min mamma bodde i Anadalusien i södra Spanien men med lite modifikation, då det tydligen ska vara MYCKET mer vitlök i originalet!

Gazpacho från Andalusien

Gazpacho
, 6-8 p (förrätt)

1/2 kg solmogna tomater
1 röd lök
1 gurka + lite till garnityr
1 paprika
minst 1 klyfta vitlök
4-5 dl vatten
1/2 dl god olivolja
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Krutonger:
ca 3 skivor  dagsgammalt vitt bröd (t.ex. vetesurdegsbröd)
persiljad
ev. andra örter
smör och olja

Mixa tomater, hackad rödlök, gurka, paprika, vitlök, olja, vinäger, vatten (börja med 4 dl och späd ev med mer om soppan blir för tjock), salt och peppar. Ställ in i kylen. Hacka brödet i små kuber och stek i smör och olja i en het stekpanna och krydda med persiljad och ev. andra örter. Låt krutongerna svalna (de ska vara krispiga). Servera soppan i små glas och garnera med hackad gurka och krutonger. Om soppan inte är riktigt kall så kan man stoppa ner isbitar.
Gazpacho

Nu ska jag duscha efter en jobbig löprunda… usch kondisen försvinner så snabbt!! Har ju inte haft mycket tid över till träning heller de senaste veckorna 🙁 Nu jäklar ska jag ta tag i det med!! Ha en fin måndag! Kram

Lämna ett svar