Sveriges nationaldag och pollykladdkaka

6 juni, Sveriges nationaldag. Hur firar ni dagen? Eftersom dagen inte har varit en helgdag i så många år, så tror jag inte att det är så många som har skapat traditioner runt dagen. Det har inte jag… Jag tycker iaf att det är ett ypperligt tillfälle att fika 🙂 Fika är väl en av de svenskaste saker man kan göra!? Något annat som är typiskt svenskt är ju punch som smakar arrack och arracksmak finns i godiset Polly (långsökt…?!). Så igår svängde jag ihop en pollykladdkaka som jag har sett att många har provat och det finns en hel uppsjö av recept på nätet, jag valde att utgå från Arlas recept men med lite modifikation. Kakan blev jättegod, den är som en blandning av cheesecake, brownie och kladdkaka som de beskriver den på arlas hemsida. Ett roligt och annorlunda alternativ till den vanliga kladdisen. Toppa kakan med en klick grädde och någon jordgubbe så känns den ju extra sommarsvensk 😉 Jag ska bjuda mina kära kollegor på denna, hoppas den går hem 🙂

Pollykladdkaka Kladdkaka med polly
Enligt arlas recept skulle kakan stå inne 30 minuter, jag tog 20 (jag har inte varmluftsugn) och pollyn blev ändå lite bränd men smakar gott. Jag hade bara låtit kakan stå inne 15 minuter om jag hade bakat den igen så blir den ännu mer kladdig 🙂 I originalrecptet ingår cashewnötter också men jag skippade det då en kollega är allergisk.

Pollykladdkaka, en vanlig bakform

150 g smör
150 g mörk choklad 70%
3 ägg (ett ägg uppdelat på vita och gula)
200 g philadelphiaost
2 dl rårörsocker
2 dl vetemjöl
1 påse Polly (à 200 g)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smör i en kastrull rör sedan ner chokladen i bitar till den smälts. Blanda osten med en äggula. Vispa försiktigt ihop resten av äggen samt äggvitan med sockret. Sikta i vetemjölet och vispa för hand till en jämn smet. Tillsätt hälften av godiset. Lägg smeten i bakplåtspappersklädd (eller smörad och bröad) form, klicka i osten och dra runt med en gaffel så att det bildas ett fint mönster. Lägg på det resterande godiset och grädda i ca 15 minuter i ugnen. Låt svalna, ställ in i kylen. Skär i rutor och servera med vispad grädde och kanske någon jordgubbe.
Pollykladdkaka
Ha en fin nationaldag och fika lugnt 😉

 

 

 

Lämna ett svar