Osso Buco med saffransrisotto och gremolata

Hej!! Nu är det slut på ”helg” för min del, men det är bara 3 dagar innan nästa helg igen! Ett tips till helgen är att laga Osso Buco, en italiensk långkokt gryta på kalvlägg som blir mustig och otroligt god särskilt ihop med saffransrisotto, gremolata och ett gott vin 🙂 Jag vet inte hur lätt det är att få tag på kalvlägg men jag hittade på Saluhallen här i Lund, så ett tips är att kolla att det finns hemma innan du handlar resten av ingredienserna.

Osso Buco med saffransrisotto och gremolata

Osso Buco, 4-5 p

1, 5 kg kalvlägg i bitar, ca 5 st.
2 gula lökar
1 stor morot
1 liten rotselleri, ca 200 g
1 vitlöksklyfta
2 rågade msk vetemjöl
1 konservburk hela tomater
3 msk tomatpuré
4 dl torrt vitt vin
2 köttbuljongstärningar
1 lagerblad
1 näve hackad färsk basilika
1/2 näve hackad färsk persilja
20 varv med svartpepparkvarnen

Hacka lök och vitlök fint samt rotselleri och morot i mindre bitar. Salta och peppra köttet runt om och stek i lite smör i en het stekpanna så att det får färg på båda sidor. Lägg åt sidan. Ta fram en stor gryta (med lock) och fräs grönsaks och lökhacket i olja/smör i den. Lägg i köttet när löken blivit glansig. Strö över mjölet och rör runt så gott du kan. Tillsätt konservtomaterna, tomatpurén, vinet, buljongen samt kryddorna. Sätt på locket och låt småputtra på låg värme i ca 1,5 timme. Går bra att förbereda och bara värma på när gästerna kommer.

Saffransrisotto, 4-6p:

1/2 gul lök
2 msk smör
1/2 g saffran
4 dl avoriris
5 dl torrt vitt vin
8-9 dl buljong (koka upp 1 liter vatten med två hömsbuljongstärningar)
två rejäla nävar riven parmesanost, ca 100-150 g
salt och svartpeppar

Hacka löken och fräs i smör tillsammans med saffran i en tjockbottnad kastrull tills löken blir glansig på medelvärme. Tillsätt riset och rör runt i någon minut. Häll på en dl åt gången av varannan vin varannan buljong och rör hela tiden. När vätskan börjat koka in så tillsätter du bara en dl till. När riset blivit lagom mjukt efter ca 30 minuter, tillsätt den rivna osten och rör runt, smaka av med salt och peppar. Var dock försiktig med saltet, osten är också salt! Servera genast.

Gremolata, 4-5 p:

1 kruka färsk persilja
1-2 ekologiska citroner (skalet av dem)
1 vitlöksklyfta

Hacka persiljan fint, riv skalet från citronerna (inte det vita), riv eller pressa vitlöken. Blanda samman allt och servera till Osso Bucon.

Goda viner till Osso Buco
Dessa två vita viner passar perfekt till maten och båda var jättegoda. Det till vänster hade lite mer fatkaraktär och finns för 125 kr på systemet, Couvent des Jacobins, Bourgogne Blanc (nr 5798), det till höger var något friskare finns för 99 kr, Vicar´s Choice, Barrel Fermentet Chardonnay (nr. 2188)

Osso Buco

Vi blandar verkligen nyttig och onyttig mat här hemma. Det blir ju lite snedvridet när jag är ledig mitt i veckan, annars brukar vi försöka äta nyttigt på vardagarna. Tur att vi tränar så mycket som vi gör, annars hade vi knäckt alla stolar 😉 Ha en fin lillördag!

Lämna ett svar