Sticky Orange Duck

Vi är precis hemkomna från Ola och Helena. Vi sov över i deras nya fina hus och igår kväll myste vi till det med trerättersmiddag och en massa vin 😉 Vi tillagade bl.a. anka, som jag har varit sugen på ett bra tag. Till ankan gjorde jag en söt apelsinsås som var som en lösare marmelad i konsistensen, därav namnet sticky orange duck! Gott blev det och ankan i sig blev näst intill perfekt stekt med krispigt tunt skinn. Ett måste är att tillaga ankan med stektermometer då överstekt anka blir jätteseg!

Sticky orange duck

 Sticky orange duck, ca 4-6p:

1 kg ankbröstfiléer med skinn (jag hade tre filéer)
flingsalt
peppar

Sås:
2 schalottenlökar
3 msk smör
saften från 2 pressade apelsiner
skalet från 1 apelsin
3 msk kycklingfond
1/2 msk vitvinsvinäger
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
4 msk strösocker
en nypa salt

Tillbehör:
potatispuré (kokt potatis mixad ihop med smör, grädde salt och peppar)
savoykål stekt i olja med salt och peppar

Sätt ugnen på 175°C. Skär ett rutmönster i ankskinnet, utan att skära igenom till köttet. Lägg flingsalt i en KALL stekpanna och lägg sedan i filéerna med skinnsidan nedåt. Sätt på plattan på medelvärme och låt steka i ca 5 minuter när det väl blivit varmt. Höj sedan temperaturen till max och stek några minuter så att skinnet får en fin brun färg, men var försiktig så att det inte bränns. Vänd sedan filéerna och stek på undersidan någon minut. Peppra runt om.
Stekning av anka Anka krispigt skinn
Lägg sedan filéerna i en ugnsfast form med skinnet uppåt, stick in kötttermometern och sätt in i ugnen tills den visar ca.55-56°. Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter i folie innan det skärs upp. Köttet blir då medium-rare, dock risk att det blir segt om det är inne längre!
Under tiden köttet står i ugnen, gör såsen.
Sticky orange sauce
Riv skalet av en apelsin och pressa ur saften ur båda. Hacka löken fint och fräs mjuk i smöret i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft samt skal. Häll i fond, vitvinsvinäger, lagerblad, timjan, socker och lite salt. Låt småkoka i 15-20 minuter tills såsen blir lite klibbig. Ta upp lagerbladet. Skär sedan upp ankan i ca 1,5 cm tjocka bitar och häll över den klibbiga såsen. Servera ihop med potatispuré och stekt savoykål.

Anka

 

Till förrätt åt vi ceviche med räkor och till efterrätt en magisk crème brûlée med mjölkchoklad, återkommer med recepten på dem sen 🙂

Lämna ett svar