Koreansk middag

Igår hade vi våra familjer på middag för att fira Krilles dag. Jag provade att laga koreanskt enligt recept från Jenny Wallden, som vann Sveriges Mästerkock. Det blev en riktig hit! Kul med lite ”nya” smaker, påminner ju mycket om det japanska köket. Recepten fick jag från Icas Buffé och det finns även här. Som alltid följer jag aldrig recept slaviskt, man får ju smaka sig fram medan man lagar, så ni får min variant av recepten som dock är mycket snarlika originalen!
Gårdagskvällen var iaf väldigt mysig och jag tror att Krille var mer än nöjd 🙂

Koreansk mat

Koreanskt långkok, ca 8p:

ca. 1,5 kg högrev (tänk på att en del försvinner efter putsning av köttet, jag köpte 2,2 kg)
3 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
4 msk muscovadosocker
1 1/3 dl japansk soja
4,5 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk sesamolja
2 portionspåsar misopaste, till soppa (t.ex. blue dragon, finns i vanliga matbutiker)
2,5 msk risvinäger
2 stora morötter
250 g champinjoner
1 röd chili (1/2 om du inte vill ha det så starkt)
färska böngroddar
basmatiris

Skala och skär löken i större klyftor. Skiva vitlöken. Putsa köttet och skär i mindre bitar ca 2 x 2 cm. Bryn köttet i omgångar i olja i en het stekpanna. Lägg över i en gryta. Stek lök och vitlök i ett par minuter, lägg sedan i grytan. Fräs lök och kött ihop i grytan i några minuter, tillsätt sedan sockret så att det karamelliseras. Tillsätt sedan soja, vatten, vin, sesamolja, misopaste och risvinäger. Låt småkoka under lock i minst 3 timmar (jag lät mitt puttra ca 5 timmar). Hit kan man med fördel förbereda dagen innan. Innan servering: Skala och skiva morötterna i 1/2 cm tjocka skivor  och dela på chilin och ta bort fröna, hacka fint (obs! smaka på chilin så att du vet hur stark den är), tillsätt i grytan. Dela eventuellt på svampen om de är stora och tillsätt, låt puttra 10 minuter till. Strö över böngroddar och servera med basmatiris och tillbehör (se recept längre ner).

Gurkkimchi Kimchi
Gurkkimchi. Kimchi är nästan koreas nationalrätt som i princip äts till allt, detta är en snabb variant, vanligtvis är den gjord på kål som syras i några dagar.

Gurkkimchi, en liten burk

1 stor gurka
1 liten morot
3 salladslökar
1 röd chilifrukt (jag använde knappt en halv)
1 vitlöksklyfta
1 msk fisksås
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1/2 msk socker
1 tsk salt

Skiva gurkan tunnt och strö ut över t.ex. en skörbräda eller ett stort fat. Salta. Skala och skär moroten och dela i tändstickstunna stavar. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken. Blanda vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker i en bunke. Rör ihop allt väl till en paste. Torka gurkan med hushållspapper. Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med chiliblandningen. Låt dra minst 15 minuter innan servering.

Polkabetor

Polkabetor med sojavinegrätt och rostade sesamfrön

3 stora polkabetor
1/2 msk japansk soja
1/2 msk risvinäger
1/2 tsk honung
1 msk vita sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön
en nypa salt
en nypa rörsocker

Rosta sesamfröna(rosta lite extra så räcker det till spenaträtten nedan också) i en torr het stekpanna tills det luktar lite nötigt, var försiktig så att de inte bränns! Låt svalna och blanda i en nypa socker och salt. Skala polkabetorna och skiva tunt med mandolin, lägg på ett fat. Blanda soja, vinäger och honung och ringla över betorna. Strö över sesamfröna.

Koreansk spenat

Marinerad spenat med sesam

1 påse färsk spenat (ca. 250-300 g)
1 msk rostade sesamfrön
1 salladslök
1 msk japansk soja
1 msk sesamolja

Rosta sesamfröna. Koka upp ca 2 liter vatten i t.ex. en vattenkokare. Skär salladslöken tunt. Lägg spenaten i ett durkslag och häll över det kokande vattnet. Skölj sedan direkt med kallt vatten. Krama ur spenaten ordentligt och lägg i ett djupt fat. Blanda med salladslök, soja och sesamolja. Strö över sesamfröna.

Gott vin till asiatiskt

Till asiatisk het mat passar det perfekt med ett halvtorrt vitt vin eller ljus lager. Vi drack detta vinet från Alsace, Hubert Beck på Gewurztraminer-druvan som är riktigt fruktigt. Riktigt gott var det! 91 kr på systemet nr: 4592

Servettvikning
Jag gjorde små rosetter av servetterna och en bit snöreKoreanskt långkok

Idag ska jag bara viiila!! Så skönt det ska bli 🙂 Ha en fortsatt fin dag <3

Lämna ett svar