Chokladfondant med kanderade päron och färskostkräm

Ett sista minuten-tips inför nyårsmiddagen… Vet ni inte vad ni ska göra för efterrätt, kanske en chokladfondant kan imponera?! Mina vänner som är och hälsar på mig blev lyriska när jag bjöd dem på detta igår :)Receptet kommer från senaste Elle Mat & Vin, jag följde receptet med någon modifikation.

Chokladfondant

 

 

Chokladfondant, 3-4p:

100 g mörk choklad av fin kvalitet (max 60 %)
100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1/2 dl kakao av fin kvalitet
1/2 del vetemjöl

Kanderade päronklyftor

1 stort conference-päron
1/2 msk smör
1 1/2 msk socker
1 msk pressad citronsaft

Färskostkräm
1 1/3 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
1 äggula
1/3 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Börja med att förbereda färskostkrämen (kan göras flera timmar innan). Vispa grädde i en bunke. Blanda philadelphia, äggula, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke. Vänd ner grädden i den andra bunken och rör till en jämn smet. Ställ in i kylen.

Päronklyftorna går också att förbereda. Skala päronet och kärna ur. Dela i klyftor och dela dem på hälften. Lägg smör, socker och citronsaft i en kastrull och värm till sockret blir lite brunt, släng ner päronklyftorna och låt dem koka i några minuter, rör runt försiktigt. Ställ åt sidan.

Fondantsmeten kan också förberedas. Vid servering sätt ugnen på 220°C. Smält smöret och blanda ner chokladen och rör till en blank smet, ta bort från värmen. Vispa ihop socker och ägg så att sockret precis löser sig. Häll ner chokladsmöret under vispning i äggsockret. Sikta ner kakao och vetemjöl och vispa. Häll upp i små portionsformar som tål ugn. Testbaka gärna en fondant, kan ta allt från 7 till 10 minuter. Om du provbakar en fondant i t.ex. 8 minuter och du tycker att den blir för rinning så plussar du bara på någon minut. Blir den för fast tar du någon minut kortare. Jag bakade mina i en gammal hederlig ugn utan varmluft i 8,5 minuter och de blev perfekta. De ska bli en hård skorpa och en rinnig insida.

Servera päronen och färskostkrämen vid sidan om fondanten.

Chokladfondant med färskostkräm

 

Gott nytt år alla där ute!!! Var rädda om er. Hoppas ni får ett fint 2014 och får inleda det med fina vänner och en massa god mat 🙂

Lämna ett svar