Julköttbullar med rödbetsallad och gräddstuvad grönkål

Nu är det bara två veckor till jul! Vad passar inte bättre än att börja förbereda julmaten? Äta lite julmat kan man ju också göra 😉 Igår gjorde jag juliga köttbullar och till det rödbetsallad samt gräddstuvad grönkål, mums! Köttbullar är ju en sån sak som man kan göra mängder av redan nu och lägga in i frysen, så vad väntar ni på?!

Julköttbullar

 

Julköttbullar:

1 kg blandfärs
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
1 ägg
1,5 msk köttbuljongspulver
1,5 msk kalvfond
1 riven lök
1 krm kryddpeppar
svartpeppar

Blanda ströbröd med mjölk i en bunke och låt stå någon minut. Tillsätt färsen, ett ägg, buljong, fond, lök, kryddpeppar och svartpeppar. Blanda ihop allt. Jag luktar alltid på smeten och om den luktar gott av kryddor brukar köttbullarna bli goda! Forma små bollar av smeten och stek på hög värme i en stekpanna med smör. Stek inte för många samtidigt om du vill få en fin stekyta.

Rödbetssallad:

1/2 liten burk inlagda rödbetor + nån msk av spadet
1,5 dl gräddfil
1 dl fet crème fraîche
2 msk majonäs
1 msk ättika
1/2 msk honung
salt och peppar

Hacka rödbetorna i bitar. Rör ihop rödbetorna med resten av ingredienserna

Gräddstuvad grönkål:

1 rejäl bunt med färsk grönkål
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Skölj grönkålen noga och repa den (ta bort bladen från den grövre stjälken). Hetta upp en panna och stek kålen i lite smör så att den blir mjuk och får lite färg. Salta och peppra. Häll i grädden och låt puttra någon minut. Servera genast.

Lämna ett svar