Lussebullar med glöggmarinerade russin

I helgen hann jag även baka lussebullar. Det är ju ända bara 1,5 vecka kvar till första advent! Det är något visst med doften av nybakade lussebullar, saffranslukten får mig att längta till jul och mys med familjen 🙂 Jag brukar alltid ha kesella i min deg och jag tycker faktiskt att det gör dem saftigare. I år provade jag att marinera russinen i starkvinsglögg, innan jag stoppade dem i bullarna, för att de inte skulle bli så torra och jag tycker de blev riktigt goda!

Lussebullar

 

Lussebullar, ca 32 st.

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
250 g kesella 10%
2 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 g saffran (två paket)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
russin
en skvätt starkvinsglögg
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling

Lägg en näve russin i ett glas och slå över glögg så att det täcker. Glöggmarinerade russinStäll åt sidan. Smula jästen och lägg i en bunke (gärna i en assistent). Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm något så att det uppnår 37 °C (fingervarmt). Rör ner smörmjölken i jästen så att den löser sig. Mortla saffran ihop med vaniljsockretDSC_2446

och lägg ner i blandningen. Tillsätt kesella, socker och salt. Blanda sedan i mjölet, lite i taget och knåda ihop ordentligt. När degen lossar från kanterna är den klar.Saffransdeg

Lägg över en bakduk och låt jäsa i en timme. Häll sedan ut degen p mjölat bakbord och dela i 32 bitar. Rulla ut som små korvar och snurra ihop från varsin ände till lussebullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30-40 minuter (dubbel storlek). Sätt ugnen på 225 °C. Ta upp russinen från glöggen och tryck ner i varje bulle. Vispa ägget ihop med mjölken och pensla, grädda varje plåt ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.

 

 

Lämna ett svar