Gott, saftigt och sött filbröd

God morgon och välkommen till min nya sida! Fr.o.m. idag bloggar jag enbart på den här sidan; matdelikat.se. Så småningom kommer alla gamla recept och inlägg att finnas här, det var nämligen svårare än jag trodde att flytta till en ny sida, så jag flyttar lite i taget… Den gamla bloggen finns fortfarande kvar på matdelikat.bloggplatsen.se om det är något recept ni saknar.  Jag hoppas ni står ut ett tag med alla förändringar och att ni fortsätter att följa mig även här!

Såklart måste jag bjuda på ett recept även idag 🙂 Nämligen filbröd, har ni inte provat det innan så bara måste ni! Det är farligt gott! Det är saftigt och håller sig så i flera dagar. Det är ett rätt så sött bröd som passar till det mesta och med de flesta pålägg eller varför inte med min favvokombo: keso, avokado och groddar?! Receptet kommer från  Hela Sveriges Husman som ICA gav ut för några år sedan. En fördel med brödet är att man inte behöver någon assistent eller liknande då man rör ihop allt förhand.

 

filbröd

 

 

Filbröd, en långpanna

1 l filmjölk
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
3 dl havregryn
2 msk brödkryddor
2 dl vetekli alt. kruskakli
11 dl rågsikt

Sätt ugnen på 100 °C. Blanda ner bikarbonat och bakpulver i filmjölken. Tillsätt sirap, salt, solrosfrön, linförn, russin, havregryn och brödkryddor, blanda. Tillsätt vetekli/kruskakli och rågsikt, lite i taget. Blanda väl, degen blir väldigt kladdig. Smöra en långpanna och häll i degen och dra ut den jämnt i pannan.

DSC_2262

Ställ in i ugnen i 45 minuter, höj sedan temperaturen till 175 °C och låt stå inne ca 20-30 minuter till eller tills det fått fin färg. Låt brödet svalna i långpannan.

DSC_2264

 

Skär sedan brödet som ett kors så får du fyra limpor.

DSC_2265

3 svar på ”Gott, saftigt och sött filbröd”

  1. Åh favvobrödet! 🙂

    1. Det är ju så gott!!

  2. Kul att det uppskattas 🙂

Lämna ett svar