Blåbärscheesecake med kvarg

När jag var i Stockholm förra helgen så bjöd mamma på söndagsbrunch. Där fick vi bl.a den här goda blåbärscheesecaken. Den har mycket mjukare och lenare konsistens än ”vanlig” cheesecake. Supergod! Perfekt att göra till helgen 😉

Ursprungsreceptet kommer från Arla, men här kommer mammas variant med betydligt mindre socker:

Blåbärscheesecake med kvarg, en större pajform:

300 g digestivekex
1 msk kardemummakärnor
150 g smör
4 gelatinblad
2 burkar smetana (4 dl)
1 burk kesella/kvarg 10% (250 g)
175 g frysta blåbär, tinade
1,5 dl socker
en nypa salt

Mixa kexen med kardemummakärnorna till ett fint smul. smält smöret och blanda med smulet. Tryck ut i en pajform. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa ihop smetana, kvarg och salt. Värm bären i en kastrull och mixa släta med t.ex en stavmixer, lägg i sockret, låt koka upp. Blanda ner gelatinbladen. Blanda blåbärspurén med kvargblandningen. Häll smeten i pajformen och bred ut jämnt. Ställ kallt i ca 5 timmar innan servering. Dekorera med t.ex blåbär, eller körsbär som här 🙂

 

Lämna ett svar