Côte de boeuf

I fredags var jag en sväng med mina föräldrar i Köpenhamn och kollade in Torvehallarna, de är en saluhall med en massa gott. Väl värt ett besök!! Vi käkade lunch och handlade bl.a kött till kvällen. Vi köpte côte de boeuf vilket är entrecôte på ben. Vi följde kötthandlarens råd och tillagade biten i ugnen på låg värme under lång tid och det blev helt fantastiskt!!!
    

Côte de boeuf, ca 4 p:

ca 1,5 kg côte de boeuf (entrecôte på ben)
rikligt med salt och peppar
rapsolja
smör
10 vitlöksklyftor med skal

Sätt ugnen på 80 grader. Hetta upp en stekpanna ordentligt och häll i en skvätt rapsolja och en rejäl klick smör. Salta och peppra köttet rikligt. Fräs köttet så att det får ordentligt med färg runt om. Släng i vitlöksklyftorna och ös köttet med smöret. Ställ sedan in köttet i en form tillsammans med fettet och vitlöken från stekpannan. Stick i en köttermometer och låt det stå inne till 55 grader (för medium/rare). Det tog ca 1,5 timme i varmluftsugn. Ta ut köttet och låt vila i folie ca. 15 minuter innan servering. Skär upp i skivor.
Köttet blir helt fantastiskt gott och så mört att det bara smälter i munnen, så ni måste verkligen prova detta! Dock så ska jag, för skoj skull, prova att tillaga köttet på det här sättet nästa gång (råd från min bror Robert):
Till köttet åt vi fänkål och morötter som skivades tunnt med mandolin och stektes med salt och peppar, så himla gott!! Vi hade också mammas goda rödvinssås till. Jag kollade på när hon gjorde den och det var ungefär så här:

Mammas rödvinssås; alla mått är ungefär, men det kan nog inte gå fel ;):

1/2 gul lök eller 2-3 scharlottenlökar
en näve persilja
1 tsk timjan
2-3 tsk köttbuljon på pulver, eller en tärning
svartpeppar
minst 1/2 flaska rött vin
50 g smör
1 msk mjöl

Hacka löken och fräs i en klick smör i en kastrull, lägg i hackad persilja och timjan samt buljong och peppar. Låt fräsa några minuter. Häll på vinet och låt småputtra så länge som möjligt, gärna en timme. Sila sedan av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Blanda ihop mjöl och smör med en gaffel och vispa ner i såsen precis innan servering.
Här är lite fler bilder från dagen:

        

 

Lämna ett svar