Lemon meringue pie

Igår hade vi vänner över på middag. Jag älskar middagsbjudningar, alltid lika kul! Särskilt när man har så trevliga vänner 😉

Vi bjöd på bacon och parmesankakor till fördrinken, har ni inte provat dem innan så gör det!!! Sen åt vi Boeuf Bourguignon med potatismos.

Vi avslutade med en Lemon meringue pie, alltså en citronmarängpaj. Pajen blev väldigt god, sötsyrligt fräsch. Dock skulle jag gärna vilja hitta ett recept där kakan blir lite högre, någon som har ett på lager?

Inte den vackraste skapelse jag gjort i mina dagar 🙂

 

Lemon meringue pie, ca 6-8p
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
120 g smör
1 msk florsocker
en nypa salt
1 msk vatten

Citronfyllning:
2 ekologiska citroner, skal och saft
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 hela ägg
2 äggulor

Maräng:
4 äggvitor
5 msk strösocker

Tärna smöret i små bitar och blanda med resten av ingredienserna till pajskalet i en bunke. Det ska bli en jämn deg. Lägg lite plastfolie runt och lägg in i kylen ca 1 h. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut pajdegen och kavla med lite mjöl ut till en platt cirkel och lägg i en pajform, ca 20-25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter i ugnen. Ta ut pajskalet och höj ugnen till 250 grader.

Lägg alla ingredienserna till citronkrämen i en kastrull och låt långsamt nästan koka upp. Vispa hela tiden. När krämen har blivit tjock, så kyl den och vispa samtidigt i ett iskallt vattenbad (t.ex. i diskhon). Häll sen den svalnade krämen i pajformen. Vispa sedan äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt lite socker i taget. Spritsa ut marängen över pajen i valfritt mönster. Ställ in pajen i ca. 2-3 minuter, så att marängen får lite färg. Går att äta både ljummen och kall.
Måste bara tipsa om världens bästa zester från Microplane, helt underbar!

 

Boeufen:

Lämna ett svar