Tårta Tricolor

Idag har en av mina bästa vänner fött en jättevacker son! Det firar jag här med ett tårtrecept 🙂

När Krille fyllde år gjorde min mamma en supergod och superhög! tårta. Den ser verkligen ut som en Disneytårta. Hon inspirerades av en tårta som som blev utsedd till Sveriges godaste tårta 2012!

Receptet räcker till många, vi var åtta stycken och åt inte ens hälften! Tänk på att det tar sin tid att göra tårtan. Ett tips är att göra ett lager om dagen, varje mousse behöver vara i frysen minst 4 timmar innan nästa lager kan läggas på…

Tårta Tricolor:

Browniebotten med nötter:
100 g hasselnötter
225 g smält smör
3 ägg
1 dl kakao
4 dl socker
3 dl mjöl
1 nypa salt

Chokladmousse:
6 gelatinblad
100 g mörk choklad, 70%
4 äggvitor
3,5 dl socker
1 dl vatten
2 dl grädde

Svartvinbärsmousse:
6 gelatinblad
300 g frysta svartvinbär
2 msk likör, gärna svartvinbär (outspädd saft går också bra)
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse:
300 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Browniebotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan. Smält smöret. Tillsätt resten av ingredienserna förutom nötterna och rör till en jämn smet. Tillsätt nötterna. Smörj en springform på ca. 25 cm i diameter och häll i smeten, grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

Chokladmousse:
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum. Koka upp socker och vatten i en kastrull till en sockerlag (120 grader). Tillsätt sockerlagen till äggvitorna i en fin stråle och vispa tills de har svalnat. Lägg gelatinbladen i blöt i några minuter. Krama ur dem och smält försiktigt på låg värme i en kastrull. Smält chokladen (i vattenbad eller försiktigt i micron). Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ned chokladen och gelatinet i äggvitesmeten, och blanda det sedan med grädden. Bred ut moussen över browniebottnen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
OBS! Om du har en vanlig springform där kanten inte är så hög, klä kanten med bakplåtspapper som sticker upp en bra bit ovanför.

Svartvinbärsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Mixa svartvinbären med likör eller saft och passera dem genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden till fast konsistens.
Smält gelatinbladen på svag värme med 1 dl av grädden i en kastrull. Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden med hjälp av en slickepott. Blanda sedan med övriga ingredienser. Bred ut moussen över kakan och chokladmoussen i formen. Täck med plastfilm. Sätt i frysen i minst 4 timmar.

Vit chokladmousse:
Smält chokladen i vattenbad. Rör tills den är helt slät, låt den svalna något. Vispa grädden och rör ner den i chokladen. Vispa äggulorna och rör ner dem i smeten. Bred moussen över svartvinbärsmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Dekorera tårtan med valfria bär, choklad eller blommor! Vi hade physalis, blåbär och hallon.

Lämna ett svar