Matdelikats guide till New York (Del ett)

Nu är vi hemkomna från New York. Vilken fantastiskt stad! Jag hade gärna kunnat bosätta mig där en tid. Det som förvånade mig mest var att Manhattan inte var så stort, det tog inte så läng tid att ta sig från norr till söder. Vi kände oss aldrig otrygga, trots att det bor så mycket folk där.

Vi har varit borta i ca 6 dagar och jag tänkte dela med mig av allt vi har hittat på och lite tips. Vi har faktiskt nästan inte shoppat någonting, så ”guiden” innehåller inte så mycket shoppingtips. Vi har bara ätit gått, strosat runt och kollat på sevärdheter.

New Yorks skyline från Brooklyn
Flyg:

Vi började att boka flyg, 2-3 månader innan vi åkte. Det blev SAS direktflyg från Kastrup till Newark (New Jersey, ca 24 km från Manhattan). Vi betalade ca. 6000 per person för biljetterna. Det var verkligen värt priset att boka direktflyg! Flyget tog 8,5 h dit och 7,5 h hem. Alla på planet hade sin egen TVskärm med filmer, serier och spel, dock dåligt ljud men ändå bättre än de gemensamma som brukar finnas. Dricka(inkl. alkohol) ingick till maten, men allt utöver fick man betala själv.

Från flygplatsen till hotellet åkte vi taxi, det kostade ca. 65 dollar (utan dricks som ska va ca. 10 %). Det var skönt att komma hela vägen till hotellet, dock kostar nog tåg/buss betydligt mindre.

Hotell:

Vi bokade hotell via hotels.com. Det blev The Belvedere. Vi betalade ca. 13 000 för 6 nätter. Hotellen på Manhattan är dyra. Räkna med ca. 2 000 per natt(för ett dubbelrum) om ni inte vill dela badrum med andra. The Belvedere var verkligen inget lyxhotell, men helt ok. Läget var bra nära Times Square och många tunnelbanestationer.

Utsikten från hotellfönstret
Dag(eller kväll) ett:

Vi landade med flyget på eftermiddagen. Vi gjorde inte så mycket första kvällen mer än att kolla lite runt Times Square och Central Park. Tidsskillnaden är -6 h, så vi försökte hålla oss vakna så länge som möjligt.

Jag i Central Park. 

Första(och enda!) hamburgaren, på en restaurang som hette Maison vid Times Square, inget upphetsande men god hamburgare..

   

Times Square by night. Helt galet ställe, som det räcker med att se en gång. Vi gick dock förbi där varje dag eftersom vi bodde i närheten.
Dag två(söndag):

Vi vaknade tidigt pga tidskillnaden. Vi började med frukost på en diner, vilket vi gjorde varje dag. Vi provade nya diners varje gång, de finns lite överallt.

Pannkakor med lönnsirap!
De flesta diners är öppna i stort sett dygnet runt och serverar allt ifrån pannkakor till hamburgare till ett billigt pris.

Eftersom det var söndag passade vi på att åka till Harlem och titta på gospel. Vi är inte religösa men har hört av många att det skulle vara häftigt! Det var en upplevelse! Rekommenderar det verkligen. Det enda dryga var att gudstjänsten varade i tre timmar och man fick inte gå mitt i. Tyvärr fick man inte fota något där, men alla var jättefint klädda. Damerna hade fina hattar och karlarna kostym. Kyrkan vi gick till var relativt liten och det var inte så mycket turister där, så vi behövde inte köa. Den heter New Mount Zion Babtist Church och ligger på 140:e gatan, 171 west. De har söndagsgudstjänst både 7:30 och 10:30. Tänk på att klä er hyfsat snyggt.

Efter kyrkan gick vi till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster, vid 125:e gatan och Lenox Avenue .

Där var smockat med folk men vi fick bord inom 10 minuter. Vi satt utomhus eftersom det var strålande sol! Något som var extra roligt var att självaste Marcus kom in på resaturangen, han hälsade oss välkomna och tog i hand! Starstruck 😉

Marcus

Till förrätt tog vi Cornbread som de är kända för. De va riktigt gott! Smakade typ som sockerkaka.

   

Jag åt lammgryta på bröd med stekt ägg och keso och Krille åt kyckling som var riktigt god och supermör!
Efter Harlem så tog vi tunnelbanan till South Ferry. Därifrån tog vi Staten Island-färjan som är gratis och går förbi Frihetsgudinnan. Färjan tar ca 25 minuter(enkel väg).

Såhär nära kom man.
Efter färjeturen gick vi förbi Pier 17, som har massa affärer och restauranger.

   
Sen gick vi över Brooklyn Bridge i solnedgången.

Brooklyn Bridge

Brooklyn

   
I Brooklyn gick vi till River Café, som ligger precis under bron (blir dock en lång promenad!). Där inne tog vi en Cosmo och tittade ut över NY skyline. Restaurangen var supermysig och utsikten storslagen!

   
Sen tog vi tunnelbanan hem igen. Vi köpte ett 7-dagars tunnelbanekort för 29 dollar, vilket vi utnyttjade mycket! Vi försökte gå mycket också men man blir rätt trött efter ett tag!

Lämna ett svar