Svampsoppa med chèvre

Igår var vi hos Ola och Helena igen. Vi åt massa gottigt som Ola tagit med sig från Spanien. Det var pata negra med olika lagringstid, nån slags salami och manchego. Efter det åt vi en riktgt krämig, smakrik och god soppa på svamp och chevrè. Den är perfekt att ha som förrätt på en fin middag.

Svampsoppa med chèvre,  för 4 p (eller 8 p om förrätt)

ca 500 g blandad svamp, (vi tog skogschampinjoner samt vanliga champinjoner)
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
3 msk svampfond
2 dl mjölk (gärna standardmjölk)
3 dl vispgrädde
200 g chevrèost
salt och peppar
citronsaft
färsk timjan
olivolja

Dela svamparna på hälten eller fjärdedelar beroende på hur stora de är. Stek hälften av svampen med hackad schalottenlök och 2 pressade klyftor vitlök i olivolja och smör. Tillsätt fond, mjölk och grädde. Låt koka upp. Ta bort kanten på chevrèn och smula ner osten i soppan. Låt puttra tills tjockare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Stek resten av svampen med 2 pressade vitlöksklyftor i olivolja och smör. Häll upp soppan i skålar, dekorera med den stekta svampen och färska timjankvistar, ringla över lite olivolja

De här gottiga började vi med.

Vi drack det här goda vinet till. Det är också köpt i Spanien. Det finns samma på systembolaget men det har en annan årgång, så jag vet inte om det är lika gott… Får väl prova 🙂

Lämna ett svar