Pirogtokig…

God morgon! Försökte blogga igår kväll men det va något fel på sidan. Har ju glömt att dela med mig av receptet på texmexpiroger jag gjorde här om veckan. De är väldigt lika de vegetariska pirogerna fast med köttfärs. Jag har använt samma grundrecept som då.

Grundrecept för piroger 12 st

25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen så att den löser sig. Häll över resten. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 min.

Texmexfyllning

ca 500 g köttfärs
2 chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
chilipulver
chiliflakes
spiskummin
paprikapulver
salt och peppar
oregano
2 msk tomatpuré
en skvätt vatten
1 burk majs
1 ägg till pensling

Stek hackad lök, vitlök och chili. Tillsätt färsen. Smaksätt med kryddorna. Tillsätt tomatpurén och en skvätt vatten. Låt koka ihop. Tillsätt avsköljd majs.
Sätt ugnen på 225 grade. Ta upp den jästa degen på mjölat bord och dela i tolv bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick färs på varje rundel och vik ihop till halvmånar. Tryck till ordentligt med en gaffel i kanterna. Pensla med uppvispad ägg.

Grädda ca 15 min.

Lämna ett svar