Lyxig räksoppa med cognac

Hej hej!

Fredag idag och jag är ledig 🙂 Jag ska ändå träffa mina kollegor ikväll då vi ska ut och bowla!

Eftersom jag är ledig har jag passat på att laga en god lunch som jag även bjudit mina föräldrar på. Det blev dock aningens lite mat att äta som lunch, det räcker bättre till en förrätt.

Jag blev inspirerad av Othilia i Sveriges mästerkock som lagade just räksoppa med cognac i senaste programmet. Jag utgick från hennes recept som finns på recept.se men jag ändrade lite. Bl.a. sparade jag alla räkor och kokade bara fond på räkskalen, det blev super!!


Räksoppa med cognac, 4 små förrättsportioner

400 g färska räkor med skal
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
1/2 msk tomatpuré
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk konc. hummerfond
1,5 dl vispgrädde
1 msk cognac
salt och peppar
olja att steka i

Skala räkorna men behåll allt skal. Hacka löken och vitlöken fint. Skär sellerin i små bitar. Fräs räkskal i olja, tillsätt lök, selleri och tomatpuré tills löken är genomskinlig (ska ej ta färg). Tillsätt vin, vatten och fond, låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Sila av skalen och häll soppan i en kastrull, låt puttra någon minut till. Tillsätt grädde, smaka av med salt, peppar och cognac. Lägg de skalade räkorna i botten på skålarna och häll över soppan. Servera med aioli och gott bröd 🙂

Hoppas ni får en fin fredagskväll!!! Många kramar 🙂

Lämna ett svar