30-årsfirande!

Hej hej!

Igår fyllde världens bästa Krille 30 år! Tänk att han var 22 när vi träffades och nu är han 30… Nu har vi hus och barn, tänk om man visste det för 8 år sedan?!
Krille 30
Min snygga 30-åring <3

Igår hade vi ett lugnt firande med frukost på säng, lunch på stan och familjemiddag här hemma på kvällen. Av mig fick Krille bl.a. ett SPA-besök på Copperhill i Åre, dit vi åker på lördag 🙂

Frukost på sängen
Frukost på sängen, ett måste på födelsedagar 😉

Jag kockar
Jag kockar

Maja och Krille öppnar paket
Krille och Maja öppnar paket

Jag med skumpa
Jag poserar med skumpan…

Linnea i sin gåstol
Linnea håller ställningarna i sin gåstol 🙂

Förrätt crème ninon
Förrätten, Crème Ninon med pilgrimsmusslor

Crème Ninon, för 4 portioner till förrätt:

1/2 L vatten
1 hönsbuljongtärning
en klick smör
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 msk saft från färsk citron
3 dl frysta gröna ärtor
salt och peppar
en skvätt champagne eller annat bubbel
gräslök att dekorera med
en pilgrimsmussla per person

Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen. Hacka lök och fräs i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Strö över mjölet och tillsätt hackad selleri, vispgrädde, citronsaft samt buljongkoket. Låt det sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter. Tillsätt sedan de frysta ärtorna, salta och peppra efter smak. Låt bara ärtorna precis bli varma. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer eller likn. Sila av soppan i en finmaskig sil.

Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör, stek snabbt pilgrimsmusslorna så ett de bara precis får lite färg. Häll upp soppan i skålar, lägg i pilgrimsmusslan och häll i en skvätt bubbel, det gör förutom smaken, att soppan skummar fint.

Dekorera med ett par strån gräslök.

Varmrätt lax med citronsås
Till vamrätt åt vid lax med potatismos och världens godaste och enklaste sås! Citronsås! Har bjudit på det receptet många gånger men det tål att upprepas 😉 Den kan ätas både till vardags och fest.

Citronsås, 3-4 p

2 dl crème fraîche (fet)
1 dl vispgrädde
1 ekologisk citron
1 fiskbuljongtärning
citronpeppar

Häll crème fraiche, vispgrädde och buljongtärning i en kastrull. Riv skalet av citronen samt pressa ner nån msk citronsaft. Koka försiktigt upp så att buljongen löser sig men akta så att det inte bränns. Smaka av med citronpeppar och ev mer citronsaft.

Mjölkchoklad och espressotårta Mjölkchoklad och espressotårta med bränd maräng á la Lomelino Födelsedagstårta
Efterrätten var en mäktig pjäs. En mumsig mjölkchoklad och espressotårta med brynt maräng à la Lomelino. Min tårta blev ju inte i närheten så snygg som hennes tårtor men är ändå ganska nöjd med tanke på att jag aldrig bakar tårtor 😉 Jag hade ingen 15 cm form, som man helst ska ha för att få den extra hög, utan använde mig av 20 cm formar. Klicka här för att komma till hennes recept. Då jag hade en bredare tårta så fick jag dubbla marängfrostingen!

Förresten så går det ganska bra med att sluta med amningen! Hon sover lite bättre nu 🙂 Tyvärr blev det ett litet bakslag inatt då jag försökte flytta in i vårt sovrum igen (har sovit i gästrummet under sluta-amnings-nätterna), så jag fick snällt gå och lägga mig i gästrummet igen och då somnade hon om rätt snabbt… Undra hur länge det ska pågå?!

Nä, nu ska vi fixa lite lunch! Ha en bra dag!! Kram

Lämna ett svar