Potatiskaka

Hej hej!!

Igår smygfirade vi Krille tillsammans med mina föräldrar, han fyller ju 30 snart 🙂 Vi lagade trerätters och drack gott till. Till förrätt gjorde vi örtgratinerad hummer, till varmrätt ryggbiff med madeirasås (se recept nedan) och en riktigt god potatiskaka som ni ska få receptet på nu! Till efterrätt gjorde vi en supergod chokladkräm. Ni ska få receptet på allt sen men jag börjar med att bjuda på potatiskakan 🙂 Den är perfekt att göra om man ska ha gäster då den med fördel görs dagen innan och bara värms på precis innan servering. Den är riktigt smakrik av all ost.

Potatiskaka Potatiskaka med parmesan och västerbottenost

Potatiskaka, ca 6p

1 kg fast potatis
300 g smakrik ost (jag blandade parmesan och västerbotten)
1 dl vispgrädde
1 näve hackad färsk persilja
lite, lite salt
15 varv med svartpepparkvarnen

Sätt ugnen på 175°C. Grovriv osten. Skala och grovriv potatis, gärna i en matberedare, krama ur så mycket vätska du kan ur potatisen. Blanda ost, potatis, persilja, grädde, salt och peppar. Klä en avlång brödform med bakplåtspapperoch klicka ner potatissmeten, pressa ner den ordentligt och släta till ytan. Ställ in i ugnen i 1 timme, om den blir mörk lägg på lite folie i slutet. Ta ut och låt svalna, ställ in i kylskåp, gärna över natten eller iaf i några timmar. Vid servering. Skär kakan i 2 cm bitar, lägg på bakplåtspapper och värm i ugnen på 200 °C i ca 10 minuter eller tills de är varma.

Madierasås, 8 p

6 st schalottenlökar
2 små morötter
en näven färsk bladpersilja
smör
2 msk tomatpuré
3 dl Madeiravin
5 dl vatten
6 msk kalvfond (från flaska)
50 g smör

Hacka lök och morot fint. Stek i smör i en kastrull. Tillsätt hackad persilja. Klicka i tomatpurén. Häll sedan i Madeira, vatten och kalvfond. Koka kraftigt i ca 15 minuter, sätt den sedan på låg värme och låt sjuda i ca. en timme, eller fram till servering. Sila då av den och smaka av med salt och peppar. Klicka i ca 50 g smör och rör tills det smält.

Jag ser fram emot att äta resterna ikväll 😉 Nu ska jag passa på och vila lite medan lillan sover! Kram på er!!

Lämna ett svar