Bästa receptet på lussebullar!

Hej hej!!

Jag lovade ju igår att jag skulle berätta mer om lussebullsbaket igår. Jag provade nämligen det bästa receptet på lussebullar enligt Icas Buffé. De provade för ett par år sedan en massa olika recept och kom fram till att detta var det bästa. Vad tyckte jag då?! Ja, bullarna blev supergoda och saftiga med mycket smak av saffran men jag vet inte om det är någon vidare skillnad på det här receptet och det jag brukar göra. Nu har jag ju inte provätit lussebullarna samtidigt så det är ju svårt att avgöra. Det jag kan komma fram till är att kesella nog är överflödigt i degen (jag har nämligen använt det tidigare), bullarna blir minst lika saftiga ändå.

Ja, goda blev de iaf! Det finns ju inte så mycket godare än nybakat, eller hur?! Mitt bästa tips är iaf att frysa in alla bullarna så fort de har svalnat, på så vis är det ju bara att ta fram och tina bullarna när man ska äta dem och då smakar de som nybakta 🙂

Bästa receptet på lussebullar
Vi drack årets glögg medan vi bakade och jag gillar den. Flaskan är ju snygg också 🙂

Om ni också vill prova det bästa receptet så kommer det här:

Lussebullar, ca 30-40 st.

2 pkt saffran
2 dl socker
2 msk rom
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 3%
1/2 tsk salt
800 g (13,5 dl) vetemjöl
1 dl russin
ev. ett par msk glögg att marinera russinen med
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Lägg russin i en skål och täck med glögg eller vatten. Stöt saffran i en mortel med 1 tsk av sockret och slå på romen, låt stå 30 minuter. Smula jästen i en bunke, gärna i en assistent eller liknande. Rör i mjölk, tärnat smör, saffran med vätskan, salt och socker. Tillsätt sedan vetemjölet lite i taget. Knåda degen i 15 min. i maskin eller 20 min. för hand. Låt jäsa under bakduk i 60 min. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 30 minter. Sätt ugnen på 225°C. Häll av vätskan från russinen och tryck ner dem i bullarna, pensla med uppvispat ägg och grädda sedan i ca. 6-8 minuter eller tills de får fin färg. Lägg på galler och låt svalna.

Jag måste ju visa en bild tagen utanför vår ytterdörr i lördags:
Snö
Tänk att det kan se ut såhär i Skåne i november!

Lämna ett svar