Vårig helstekt kyckling med risonisallad

Hej!

Hur spenderar ni långfredag? Jag har passat på att sitta ute en stund i det fina vädret och några fräknar tittade fram 🙂 Jag har även tittat på Krille som har donat en massa i huset, bl.a. rensat mellan plattorna i trädgården. Vilken fixarkarl jag har 😉
Jag tycker faktiskt att jag har haft en hyfsad dag smärtmässigt, så jag lagade faktiskt en ny maträtt till oss 🙂 Nämligen helstekt kyckling i ugnen fylld med fetaost, citron och persilja, till det en god risonisallad och en fräsch yoghurtsås. Jag blev inspirerad av ett recept i senaste Buffé. Supergott och fräscht, passar perfekt nu i påsk eller senare i vår!

Vårig kyckling och risonisallad Helstekt kyckling med risonisallad

Kycklingen, ca 4 p
ca 1,4 kg färsk hel kyckling
1 citron, endast skalet
1/2 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar
150 g fetaost

Risonisallad
2 dl okokt risoni
2 dl frusna gröna ärtor
1/2 litet paket bladspenat
1/4 kruka persilja
1/2 kruka basilika
saften av 1/2 citron
salt och svartpeppar
dekorera med citronskivor

Yoghurtsås
3 dl turkisk yoghurt
1/4 kruka persilja + stjälkar
1/2 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2 msk citronsaft
1 tsk honung
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150°C. Skölj kycklingen och torka med hushållspapper. Salta och peppra runt om och i. Hacka persilja, riv vitlök och det gula av citronen och blanda med olivoljan. Gnid in det mesta av blandningen under skinnet på kycklingen, blanda resten med smulad fetaost och tryck in i kycklingen. Bind ihop benen. Ringla över olivolja över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 2 timmar, eller tills innertemperaturen närmast benet är 82°C. Låt sedan vila i ca 15 minuter innan du trancherar den.

Koka risonin enligt anvisning på paketet, häll av i en finmaskig sil och skölj med kallt vatten. Koka ärtorna enligt anvisning, skölj i kallt vatten. Blanda risonin, ärtorna, bladspenat och hackade örter. Häll över olivolja, citronsaft samt salt och peppar. Dekorera med citronskivor.

Mixa med stavmixer eller liknande yoghurt, örter, vitlök, citronsaft, honung, salt och peppar. Ställ in i kylen till servering.

Nu ska vi kolla film, om vi hittar någon!, och kanske mumsa på lite påskgodis 😉 Hoppas ni får en fortsatt trevlig påsk!! Kram

Lämna ett svar