Hej hej!! Jag glömde ju att lägga upp receptet på laxtårtan jag gjorde till midsommarafton, nog för att det är lite sent att gör den nu men den passar ju bra till en sommarbuffé eller varför inte som förrätt?! Det passar ju utmärkt att byta ut laxen mot t.ex. räkor eller kräftstjärtar. Jag gjorde två tårtor och de gick båda åt, vilket är ett bra betyg och extra gott betyg borde den få då tom Krille tyckte om den 😉 Han är ju ingen fiskälskare direkt… Gör den gärna dagen innan så att den hinner sätta sig.

Laxtårta
Tyvärr blev den lite förstörd under bilfärden…

Laxtårta, ca 10 p

8 skivor kavring
100 g smör
ca 200-250 g kallrökt lax
4 gelatinblad
1/2 dl hackad gräslök + lite extra till garnering
1/2 dl hackad dill + lite extra till garnering
1/2 dl riven pepparrot
1/2 dl finhackad rödlök
ca 2 msk citronsaft
5 dl créme fraîche
1,5 burk kesella 10% (375 g)
salt och svartpeppar
rädisor
sikrom

Smula kavringen fint i t.ex. en matberedare (jag började med stavmixern men den dog, sen fick jag hacka fint förhand…). Smält smöret och blanda med kavringsmulet. Tryck ut kavringen i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Ställ in i kylen medan du gör resten av tårtan. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter. Blanda créme fraîche, kesella, gräslök, dill, pepparrot, rödlök, citronsaft samt lite salt och peppar. Krama ur gelantinbladen och smält på ettan i en kastrull. Blanda i en klick av créme fraîche-röran i gelatinen och häll sedan det ihop med resten, rör om försiktigt. Blanda sedan i laxen skuren i cm-stora kuber. Häll laxröran över kavringbottnen och ställ in i kylen. Dekorera sedan tårtan (samma dag som den ska ätas) med skivade rädisor, sikrom, gräslök och dill.

Nä, nu får jag fortsätta i flyttkaoset här hemma… tur det regnar ute så att man kan hålla sig inne 🙂 Ha en fin måndag!! Kram

Print Friendly, PDF & Email
Laxtårta

Inläggsnavigering


2 reaktioner till “Laxtårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × fyra =