Eftersom det är fettisdag/semeldagen på tisdag så provade jag att baka macarons med semelsmak; semelmacaroner! Perfekt om man inte vill trycka i sig en hel fet semla, utan bara ha en liten mumsbit som dessutom känns mycket lyxigare 🙂 De blev supergoda! Tror jag får ta med mig dem till jobbet i morgon, så att jag och Krille slipper äta upp alla 😉

Macarons med semlesmak
J
ag gör alltid mina macarons på italiensk maräng, där man kokar upp sockerlag och de blir alltid perfekta! De spricker inte och det bildas inga toppar. Man bör dock investera i en sockertermometer el. likn. Senaste gångerna har jag köpt färdigt mandelmjöl och använt istället för att mala mina egna mandlar då det går mycket snabbare 🙂

Semelmacarons, ca 70 st.

120 g rumstempererad äggvita, uppdelade i två skålar
35 g socker
150 g fint malen mandel (fungerar fint med mandelmjöl)
150 g florsocker

Sockerlag:
150 g socker
50 g vatten

ev. karamellfärg

garnering (t.ex. strössel)

Börja med att mala mandeln fint. (Eller köp färdigt mandelmjöl) Helst ska mandeln ligga och torka över natten. Eventuellt kan den torka några minuter i ugnen, men se till att den inte bränns! Sila florsocker och mandel tillsammans så att det inte blir några klumpar.
Sockerlagen: Blanda socker och vatten i en kastrull, låt koka upp till ca. 110-118 grader, rör inte i kastrullen då kan det kristallisera sig. Vispa samtidigt hälften av äggvitan till ett fluffigt skum. Tillsätt 35 g socker och fortsätt vispa till den blir blank. Häll ner sockerlagen i en stråle under vispning. Fortsätt sedan att vispa marängen tills den svalanat helt.
Blanda mandel/florsocker med den andra halvan av äggvita till en gegga, blanda ev. i karamellfärg. (Ett tips är att ta lite extra färg eftersom den blir ljusare när den blandas med äggvitesmeten.) Jag använde ingen i detta receptet. Börja med att blanda ner lite av äggvitesmeten i mandelsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten.
Fyll en spritspåse och spritsa ut små cirklar (som en enkrona) på bakplåtspapper. Om små toppar bildas, slå på plåten. Lägg ev. på strössel på hälften av macaronerna. Grädda i 160°C i 7 till 12 minuter.

Fyllning: (gör gärna dubbel sats)
0,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
1/2 tsk  kardemumma (gärna mortlade kärnor)

Koka upp grädde med kardemumman, lägg i chokladen till den smälter. Låt stelna i kylskåp. Lägg sedan en klick fyllning på en maräng utan strössel och lägg en maräng med strössel ovanpå, klart!
Semelmacaron

Print Friendly, PDF & Email
Macaron à la semla

Inläggsnavigering


2 reaktioner till “Macaron à la semla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 11 =