Nyårsmeny

God fortsättning!
Jag har varit frånvarande hela julveckan… Vi var uppe i Stockholm över julafton och juldagen men tyvärr blev jag sjuk igen. Mitt matsug har inte varit på topp varför det har varit svårt att blogga 🙁
Nu är det iaf snart nyårsafton! Då kan man passa på att dricka och äta lite extra lyxigt! Jag har satt ihop en supermeny här om ni inte bestämt vad ni ska äta än. Alla rätter går att förbereda en hel del innan, så att man slipper en massa jobb när gästerna har kommit 🙂

Till förrätt:

Blini

 

Blini, ca 12 st:

20 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
3 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1,5 dl gräddfil
2 ägg (uppdelad äggula och vita)
1 tsk salt
smör
Stenbitsrom/sikrom/löjrom eller vad man tycker om (finns tom vegetarisk rom på alger!)
smetana
finhackad rödlök

Värm mjölken till fingervarmt. Lös jästen i mjölken. Vispa i mjölet så att det inte blir några klumpar. Tillsätt gräddfil, äggulor och salt. Låt jäsa minst 30 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ned vitorna i smeten. Grädda i ett blinijärn, liten stekpanna eller plättlägg i en rejäl klick smör på medelvärme. Klicka i lite extra smör efter vändning. Om ni ska äta blinierna senare går det bra att värma de färdigstekta pannkakorna i ugnen. Smält då lite smör och häll över dem och ställ in några minuter på 200 grader.

Till varmrätt:

Oxfilé Wellington

 

Oxfilé Wellington, ca 8p

1,3 kg oxfilé, mittbiten. (Jag hade en större och en mindre bit)
olivolja till stekning
salt och peppar
dijonsenap
20 bitar parmaskinka
2 pkt smördeg
plastfolie
2 äggulor
flingsalt

Duxellmassa

500 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, 10 repade kvistar
salt och peppar

Madeirasås

6 st schalottenlökar
2 små morötter
en näven färsk bladpersilja
smör
2 msk tomatpuré
3 dl Madeiravin
5 dl vatten
6 msk kalvfond (från flaska)
50 g smör

Sallad

blandad bladsallad
kronärtkocksbottnar, delade på fyra
haricot vert

Börja med duxellmassan:

Putsa svampen ren från jord. Mixa eller finhacka svampen. En matberedare är att föredra, men mixa den inte till en gegga. Finhacka vitlöken och blanda med svampen. Tillsätt timjan, salt och peppar. Stek svampröran i en torr stekpanna, så att vätskan försvinner. Låt svalna.

Ansa oxfilén från eventuella hinnor. Salta och peppra ordentligt. Stek med olivolja i riktigt het panna, bara så att köttet får en fin stekyta. Pensla köttet med senap medan det är varmt.

Lägg ut plastfolie, jag tog två längder brevid varandra. Lägg därefter ut parmaskinka, som lappar över varandra. Klicka ut duxellmassan (se bild nedan).

Lägg  köttet i mitten och rulla ihop till en tät rulle. Lägg in i kylen i minst 15 minuter.

Ta ut rullen ur kylen, ta av plasten och rulla in den i tätt slutande smördeg. Gör en ny rulle med plastfolie och ställ in i kylen. Hit går bra att förbereda dagen innan.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram smördegsrullen och pensla med äggula och strö över flingsalt. Tryck in en stektermometer i mitten och stoppa in i ugnen till en innertemperatur på ca. 50 grader, för medim/rare. Ta ut och lägg över ugnsfolie, låt vila ca 15 minuter(köttets innertemperatur ökar då). Skär sedan tjocka skivor och servera med madeirasås och sallad.

Madierasås:

Hacka lök och morot fint. Stek i smör i en kastrull. Tillsätt hackad persilja. Klicka i tomatpurén. Häll sedan i Madeira, vatten och kalvfond. Koka kraftigt i ca 15 minuter, sätt den sedan på låg värme och låt sjuda i ca. en timme, eller fram till servering. Sila då av den och smaka av med salt och peppar. Klicka i ca 50 g smör och rör tills det smält.

Till efterrätt:

Mjölkchokladmousse

(Inte den vackraste bilden, men jag lovar att moussen kommer göra succé!)

Mjölkchokladmousse, ca 6p:

5 dl vispgrädde
2 äggulor
300 g marabou mjölkchoklad

havtorn
sauternesvin
Smält chokladen, försiktigt så att den inte bränns, mjölkchoklad är extra känsligt. Vispa grädden, tillsätt äggulorna ett i taget och vispa. Rör i den avsvalnade chokladen. Blanda försiktigt tills en jämn färg. Häll upp i portionsskålar och ställ in i kylen någon timme.

Blanda havtornen med sauternesvinet, ställ in kylen. Garnera moussen med havtornen precis innan servering. Det går lika bra att servera med färska hallon eller något annat bär 🙂

 

Lämna ett svar