Macarons!

Om ni har en ledig dag och känner för att baka ett tjusigt bakverk, baka macarons. Små franska sega maränger med fyllning. Det tar lite tid men det är värt det! Har läst om många som har problem med att marängen spricker. Det viktiga med bakning är att man inte kan ”höfta” som i matlagning, så en matvåg är bra att införskaffa! Här kommer ett recept som fungerar jättebra:

Macarons, ca 70 st

120 g rumstempererad äggvita, uppdelade i två skålar
35 g socker
150 g fint malen mandel
150 g florsocker

Sockerlag:

150 g socker
50 g vatten

karamellfärg

garnering (t.ex. strössel)

Börja med att mala mandeln fint. Helst ska mandeln ligga och torka över natten. Eventuellt kan den torka några minuter i ugnen, men se till att den inte bränns! Sila florsocker och mandel tillsammans så att det inte blir några klumpar.

Blanda socker och vatten i en kastrull, låt koka upp till ca. 110-118 grader, rör inte i kastrullen då kan det kristallisera sig. Vispa samtidigt hälften av äggvitan till ett fluffigt skum. Tillsätt 35 g socker och fortsätt vispa till den blir blank. Häll ner sockerlagen i en stråle under vispning. Fortsätt sedan att vispa marängen tills den svalanat helt.

Blanda mandeln med den andra halvan av äggvita till en gegga, blanda i karamellfärg. (Ett tips är att ta lite extra färg eftersom den blir ljusare när den blandas med äggvitesmeten.) Börja med att blanda ner lite av äggvitesmeten i mandelsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten.

Fyll en spritspåse och spritsa ut små cirklar på bakplåtspapper. Om små toppar bildas, slå på plåten. Lägg ev. på strössel. Grädda i 160 grader, 7 till 12 minuter.

 

Fyllning:

0,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad
skal från 1 citron + lite saft
lite krossade hallon

Koka upp grädde, lägg i chokladen till den smälter. I med resten. Låt stelna i kylskåp. Fyllningen kan självklart varieras i alla dess former, men den här är supergod!

Lägg sedan en klick fyllning på en maräng och lägg en till ovanpå, klart!

 

Lämna ett svar