Vegetariska piroger

Idag har jag gjort vegetariska piroger med kidneyböner. Hittade receptet påalltommat.se. Perfekt mat att lägga i frysen. Riktigt smaskiga!

Vegetariska piroger, 12 st

Grundrecept för piroger:
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk strösocker
1 tsk salt
6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Bönfyllning:
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st röd spansk pepparfrukt
2 msk olja
0,5 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk råsocker
1 tsk salt
2 burkar kidneybönor (á 400 g)
1 knippa färsk koriander
1 ägg till pensling

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Fräs allt i olja. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med nån minut. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin, socker och salt. Låt puttra utan lock ca 5 min. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriander och blanda i röran.
Sätt ugnen på 225 grader. Tag upp den jästa degen på mjölat underlag och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda ca 15 min.

  

Lämna ett svar