God morgon! Idag är det kanelbullens dag! Varför inte fira dagen med ett bullbak?! Här kommer mitt bästa recept på kanelbullar:
200 g smör
2 dl sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
ca. 18,5 dl vetemjöl special
Kanelfyllning:
250 g smör
250 g mandelmassa
1,25 dl socker
3 msk ströbröd
2 msk vatten
2,5 msk kanel
Riv mandelmassan och blanda i resten med elvisp.
Pensling:
2 ägg
2 krm salt
1 msk vatten
Topping:
pärlsocker
ev. mandelflarn
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, helst i en assistent el. liknande. Häll över mjölkblandningen så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma, salt och vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt degen jäsa under en duk en timme (till dubbel storlek). Gör fyllningen. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Rulla ihop från långsidan till en rulle. Skär i ca 3 cm stora bitar. Lägg bitarna i formar eller direkt på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk ca. 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg, salt och vatten och pensla på bullarna. Strö över pärlsocker och ev. mandelflarn. Grädda 7-9 minuter. Låt svalna på galler.