Igår gjorde vi en stor laddning med chili con carne. Det var längesen vi lagade det senast, men det är ju bara så gott! Det blir ju dessutom nyttigt om man bara äter ihop med en sallad 😉
En stor gryta med chili con carne:
1 kg köttfärs
2 gula lökar
2 paprikor
1 L krossade tomater
3 burkar bönor (tex cannellini och kidneybönor)
2 msk tomatpuré
1 röd chili
1 stor eller två små vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk mejram
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
1-2 msk köttbuljong (pulver)
svartpeppar
några kvistar färsk timjan
Hacka lök och paprika i bitar. Fräs tills de mjuknar i en stor gryta. Lägg i köttfärsen och fräs. Klicka i tomatpurén. Hacka chilin i små bitar och lägg i med frön. Pressa i vitlöken. Häll i köttbuljongen och sambal oelek. Krydda med mejram, oregano, paprikapulver och svartpeppar. Häll i de krossade tomaterna och vitvinsvinäger. Lått puttra några minuter. Tillsätt avsköljda bönor och timjan. Lått puttra någon minut till. Servera med t.ex ris, sallad och créme fraiche. Jag hade en sallad med lite fetaost till, supergott!