Himmelsk Chokladkräm med rom

Hallå i stugorna!

Då var det måndag igen, en hel arbetsvecka framför er?! Krille jobbar sin sista vecka innan pappaledigheten, vi ska ju vara föräldralediga tillsammans hela februari 🙂 Det ska bli såå mysigt! Då ska vi bl.a. åka till Åre en vecka och även fira Krilles 30-årsdag!

Vi firade ju Krille lite även i fredags, ingen tårta då men en himmelsk dessert istället. En chokladkräm med rom, kolasås och hasselnötter. Inget recept jag kan ta åt mig äran för men sprider det med glädje 🙂 Det var min svägerska Helena som tipsade om det och det finns på recept.nu och är skapat av Elisabeth Johansson.
Det enda jag gjorde annorlunda var att ta i mer rom i chokladkrämen, hehe!

Chokladkrämen är väldigt mäktig och smakar lite som pralin och passar ljuvligt ihop med kolasåsen (dulce de lechen) och de saltsöta nötterna!

Chokladkräm med rom, kålasås och hasselnötter Himmelsk chokladkräm

Chokladkräm med rom, 8-10p

1 burk sötad kondenserad mjölk
150 g mörk choklad 70%
100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
1 st äggula (rumstempererad)
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör (rumsvarmt)
1-2 msk mörk rom (jag tog 3 msk!)
1 dl hasselnötter
0,5 tsk olja
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker

Ta av etiketten på burken och lägg i en stor kastrull men vatten så att den täcks, koka i en halvtimme (det brukar ju vara längre tid för dulce de leche men det stod så i receptet och det blev gott). Häll av vattnet och låt burken svalna innan du öppnar den.

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör till en jämn smet. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp krämen i små glas, typ likörglas, och ställ in i kylen i minst 3 timmar.

Rosta hasselnötterna i en torr panna tills skalet börjar spricka. Flytta över nötterna till en ren kökshandduk och gnugga av skalet. Lägg tillbaka nötterna i pannan, häll på oljan. Strö över saltet och sist sockret. Rulla runt tills sockret smält, häll sedan nötterna på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka de gärna.

Servera chokladkrämen med kolasås (dulce de leche) och nötter. Passar perfekt att dricka en god rom till 🙂 MUMS!!

Ett svar på ”Himmelsk Chokladkräm med rom”

  1. Seeeeer sååååå gott ut…!!!

Lämna ett svar