Renstekstoast med syltade kumquats och västerbottenchips

Hej hej!!

Här kommer receptet på förrätten vi åt på nyårsafton, riktigt mumsig blev den 🙂 Den funkar ju minst lika bra att äta på vilken middag som helst i vinter 😉 Rätten är inspirerad av ett gammalt recept på kanapéer från Allt om mats julspecialtidning från 2011.

Renstekstoast

Renstekstoast med syltade kumquats och västerbottenchips, 8 p

8 st formfranska

150 g rökt renstek i tunna skivor
100 g naturell färskost typ philadelphia
2 dl crème fraîche (fet)
1 kruka gräslök
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

10 st kumquats
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl strösocker
2 tsk vit balsamvinäger

100 g västerbottenost

Börja med västerbottenchipsen, sätt ugnen på 225 °C, lägg 8 små högar av riven västerbottenost på två bakplåtspapper (4 på varje) långt ifrån varandra, osten flyter ut. Sätt in en plåt i taget i ugnen, när osten bubblar och har fått lite färg ta ut (det går ganska snabbt) och låt svalna. De ska vara krispiga men inte smaka bränt! Prova gärna med lite ost först så du får det perfekta chipset 🙂

Gör sedan kumquatsen; skiva dem i tunna skivor men pilla bort kärnorna och kasta ändarna. Lägg skivorna ihop med saft, socker och vinäger i en kastrull och koka upp, låt sedan puttra på svag värme tills vätskan nästan kokat in, den ska få en lätt sirapsliknande konsistens. Låt kallna.

Hacka rensteken i små, små bitar. Finhacka gräslöken men spara lite till garnering. Blanda färskosten med crème fraîchen och pepparroten, blanda ner rensteken och gräslöken, salta och peppra efter smak. Ställ in i kylen fram till servering.

Vid servering: Rosta brödet och låt svalna, stansa ev. ut rundlar. Klicka på rensteksröran. Garnera med syltade kumquats, hackad gräslök samt ett västerbottenchips.

Nyår förrätt renstekstoast

Förresten, kolla in den snygga bubbelflaskan vi hade till tolvslaget!
Snyggt bubbel
En flaska helt i guld! 

<3

Lämna ett svar