Hej hej!!
På äppelmarknaden i lördags fick jag en goodie bag från Kiviks Musteri med bl.a. äppelchutney 🙂 Det är ju bara så gott med äppelchutney och ännu godare blir den såklart om man gör den själv 😉 Här är ett recept som är super! Men det är ju inte alltid man orkar göra sin egen och då kan det ju funka med en köpt! Igår åt vi den ihop med köttfärsbiffar, palsternacksmos och svampsås. MUMS! En riktigt god kombo 🙂
Biffar, ca 6-7 p
1 kg blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
2 msk kalvfond
ca. 1,5 msk köttbuljongpulver
en näve hackad persilja
flera varv med svartpepparkvarnen
Lägg ströbrödet i en bunke och blanda med mjölken och låt stå några minuter. Riv löken på ett rivjärn. Blanda alla ingredienser väl och forma till biffar. Sätt ugnen på 200 °C. Hetta upp en stekpanna och bryn biffarna runt om i lite smör, lägg dem sedan i en ugnsform och sätt i i ugnen tills de är genomstekta (ej för länge! då kan de bli torra). Obs! Spara stekpannan och gör svampsåsen i den:
Svampsås
smör att steka i
200 g champinjoner, delade i mindre bitar
2 tsk köttbuljongspulver
4 dl vispgrädde
1 msk soja
svartpeppar
Använd stekpannan som biffarna stektes i, släng ner en klick smör och stek svampen. Strö över lite köttbuljong och häll på grädden och sojan, låt puttra på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med peppar.
Palsternackspuré
500 g palsternacka
2 msk smör
4 msk vispgrädde
salt och svartpeppar
Skala och dela palsternackan i bitar. Koka tills den blir mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa palsternackorna med stavmixer ihop med smör och grädde, smaka av med salt och peppar.