Kycklingfilé med palsternackspuré och äppelchutney

God morgon fina! Jag lovade ju igår att dela med mig av maten vi åt igår. Det blev verkligen supergott! Äppelchutneyn kan man ju äta ihop med vad som helst och det blir mycket av den som man kan spara i kylen.

Man behöver inte så mycket chutney som jag har på bilden ovan. Smaken är väldigt intensiv så man behöver bara en liten klick, men den är suuupergod!!

Kycklingfilé med palsternackspuré och äppelchutney, ca 4-5 p:

Äppelchutney, jag har följt Tommy Myllymäkis recept men med lite modifikation:

ca. 500-600 g äpple (3 medelstora äpplen), jag använde röd gravensteiner

1 gul lök
1 röd chili
1 krm kanel
1 tsk curry
finrivet skal från en liten citron
1 dl 12% ättika
2 dl socker
en näve russin
lite olja

Börja med att skala och kärna ur äpplena. Dela i ca. 2 cm stora bitar. Hacka löken fint. Ta bort fröna från chilin och hacka fint. Stek löken, chilin, kanelen, curryn och citronzesten i lite olja till löken mjuknat. Tillsätt äppelbitarna, russinen, ättikan och sockret. Låt puttra på låg värme i ca 30 minuter. Häll sedan upp i en ren burk och förslut locket. Förvara i kylen.

Kycklingfilé

1 kg kycklingfilé, gärna färsk
paprikapulver
cayennepeppar
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Dela varje filé på längden till två hälften så tjocka bitar. Skär små snitt i filéerna. Krydda med ordentligt med paprika, cayenne, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Stek filéerna runt om i lite smör så att de får en fin stekyta. Lägg dem sedan i en ugnsfastform och ställ in i ugnen ca 10-15 minuter, eller till de är vita rakt igenom. Spara stekspadet i ugnsformen till att göra sås med.

Gräddsås på spadet

Spadet från ugnsformen, ca 1 dl
1 dl vispgrädde
1 dl créme fraîche
1 msk soya
salt och svartpeppar

Häll spadet i en kastrull, häll i grädden och créme fraîchen. Låt koka upp. Smaka av med soya, salt och peppar.
Palsternackspuré

500 g palsternacka (ca. 6 st)
2 msk smör
4 msk vispgrädde
salt och svartpeppar

Skala och dela palsternackan i bitar. Lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka upp och låt koka ca 15 minuter. Häll av vattnet. Mixa palsternackorna med stavmixer el. likn. ihop med smör och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Ha en fortsatt bra måndag!

Lämna ett svar