Perfekt helstekt rostas

Hej!!

Nu är hösten kommen och jag välkomnar den 🙂 Vi har ändå mest suttit inne i sommar, sol och liten bebis funkar inte så bra ihop… Nu kan man mysa inne med tända ljus, te, mustiga grytor och annan god mat. Jag lagade höstig mat här om helgen, en helstekt rostas med gräddstuvad svartkål och rödvinsås. För er som inte vet vad rostas är, så är det väldigt likt oxfilé, lika mört men aningen billigare. Rostas kommer från den mörare delen av rosbiffen och är en modern styckdetalj. Hemligheten med att få ett perfekt helt igenom rosa (om man nu tycker om det) kött är att steka på låg temperatur i ugnen, det tar lite längre tid men är såå värt det! Temperaturen kan vara så låg som 80 grader men jag väljer ändå att ha ugnen på 100 grader då jag oftast inte börjar laga mat i så god tid 😉 Resultatet blir ändå perfekt!

Helstekt rostas

Helstekt rostas, 4 p

800 g rostas
rejält med smör att bryna i
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan

Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Sätt ugnen på 100 °C. Putsa ev. köttet från hinnor. Torka av köttet med lite papper. Salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. Bryn köttet runt om, lägg ner en rejäl klick smör till samt två krossade vitlöksklyftor och en timjankvist, ös köttet  med smöret några gånger. Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och häll över smör etc. Sätt en ugnstermometer i mitten på köttet och ställ in i ugnen tills den vsar 55 °C. Ta då ut köttet och lägg ugnsfolie över i ca 15 minuter innan du skär upp det. Servera med gräddstuvad svartkål, potatismos och rödvinssås.

Gräddstuvad svartkål

1 knippe svartkål
2 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
salt och peppar
smör att steka i

Strimla svartkålen, ta bort de grövsta stjälkarna. Fräs kålen i smör i en stekpanna med lite högre kant. När den mjuknat något, slå på grädden och puttra på svag värme tills kålen känns mjuk. Tillsätt riven ost och smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås

2 schalottenlökar
en näve persilja
1 tsk torkad timjan alt. några repade kvistar färsk
3 tsk köttbuljongspulver eller en tärning
svartpeppar
1/2 flaska rödvin
50 g smör
1 msk mjöl

Hacka löken fint och fräs i lite smör i en kastrull. Lägg i hackad persilja, timjan, köttbuljong samt några varv med pepparkvarnen. Låt fräsa en liten stund. Slå på vinet och låt småputtra tills vinet har reducerats till hälften. Sila sedan av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Blanda mjölet med smöret med en gaffel, vispa ner det precis innan servering.

I helgen ska vi också ägna oss åt höstliga aktiviteter, vi ska nämligen på Äppelmarknad i Kivik! Jag har aldrig varit på den tidigare men jag känner mig peppad på att provsmaka äpplen i alla dess former 🙂

Nu måste jag ta hand om en ledsen liten tjej. Hade fint!! Kram

Lämna ett svar