Maräng med rabarber à la Jamie Oliver

Hej!!

Jag måste ju dela med mig av en syndigt god efterrätt som min bror Robert gjorde när de var nere och hälsade på. En slags marängtårta med apelsinmarinerade rabarber, gräddyoghurt och knapriga mandelflarn. Receptet kommer från Jamie Oliver. Kanske något att bjuda era mammor på på söndag!? Det är ju mors dag då 🙂

Maräng med rabarber à la Jamie Oliver

Maräng med rabarber, ca 8-10 p

Marängen:
4 stora ekologiska ägg (endast vitan!)
200 g strösocker
en nypa salt

Toppingen:
800 g rabarber, skurna i mindre bitar
1/2 apelsin
400 g strösocker
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
30 g florsocker
100 g flagad, rostad mandel

Sätt ugnen på 150°C. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna i en ren bunke tills det bildar ett vitt skum, tillsätt då sockret och en liten nypa salt. Vispa sedan tills äggvitesmeten är helt glansig, bunken ska gå att vända upp och ned utan att det rinner ut. Smeta ut marängen jämnt på bakplåtspapperet och baka i ca 1 timme i ugnen. Ta sedan ut och låt svalna.
Under tiden, lägg rabarberbitarna med skalet och juicen från apelsinen, sockret samt urskrapad vaniljstång (både fröna och stängerna) i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. Låt det koka upp, sjud sedan i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk. Låt sedan svalna helt.
Vid servering: Lägg marängen på en fin bricka. Vispa grädden och tillsätt florsocker, vänd ner yoghurten. Klicka över gräddyoghurten över marängen, lägg på rabarbern samt lite av rabarbsirapen som bildats i pannan och strö över flagad mandel, toppa med lite apelsinzest. Ät genast!

Nu kallar dottern! Dags för lite mat 🙂 Kram

Lämna ett svar