Citronkola – ett lyckat försök

Da’n före da’n före doppareda’n!
Snart Julafton och all god julmat, som jag längtar 🙂 hehe. Jag ska bara jobba en halv dag till först… Tyvärr bråkar mina fogar ännu mer med mig idag 🙁 Så det blir vila resten av kvällen.
Helgen var ju ändå lugn, bara lite julbak. Jag testade ju att göra Mat-Tinas citronkola en gång till och den blev lyckad! Ljusgul och fin! Den smakar lite som FOX-kola men är lite mjukare. Problemet med min första sats var nog att jag använde en förliten kastrull som gjorde att jag inte kunde koka på full effekt. Så för att koka kolan, använd en stor kastrull med tjock botten! Även en termometer behövs. Skulle jag göra kolan en gång till hade jag kanske minskat lite på kokosfettet samt behållt citronskalet i för mer citronsmak.

Citronkola

Citronkola à la Mat-Tina

5,75 dl strösocker
3 dl ekologiska citroner
125 g rumsvarmt smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett (ev. lite mindre, ca 200 g)

Börja med att tärna smöret i bitar samt dela chokladen i mindre delar, detta är bra att förbereda då det ska gå snabbt att tillsätta sen. Riv skalet från citronerna (endast det gula!)och pressa ur saften ner i en kastrull, koka skal och saft ihop med sockret tills sockret precis smält. Sila av citronskalet och häll sockerlagen i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 114°C, tillsätt sedan smöret och låt det koka upp till 119°C. Ta av från värmen och tillsätt chokladen, rör till en jämn smet, tillsätt sedan kokosfettet, lite i taget och rör tills det smält och bildat en jämn smet.

Vad bakar ni för godis?

Lämna ett svar