Tjuvstart på julen

God morgon! Fortfarande lite mörkt ute trots att klockan är närmare halv tio! Inte konstigt att man blir julsugen. Vi tjuvstartade med julbak i söndags och gjorde lussebullar. Det är ju så gott och hör verkligen advent och julen till. Jag använde mig av mitt recept som jag delade med mig av förra året och det blev perfekta luftiga och smakrika bullar 🙂 Jag vet inte om det är kesellan som gör det?

Lussebullar

Lussebullar, ca 32 st.

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
250 g kesella 10%
2 dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 g saffran (två paket)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl
russin
en skvätt starkvinsglögg
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling

Lägg en näve med russin i ett glas och täck med glögg. Smula jästen i en bunke (gärna i en assitent el. likn.). Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken och tillsätt saffran, värm till 37 °C (fingervarmt). Slå över smörmjölken över jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan kesella, vaniljsocker, socker och salt. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och knåda till en jämn deg (ca 5-6 minuter i assistent) tills degen släpper från kanterna. Täck med handduk och låt jäsa i en timme. Häll sedan ut degen på mjölat bord och dela i 32 delar, forma till valfria bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapperklädda plåtar (inte förnära varandra då de blir dubbelt så stora!) och täck med handduk, låt jäsa ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Häll av glöggen från russinen och stoppa ner dem i bullarna, pensla sedan med ägg ihopvispat med en skvätt mjölk och grädda i ca 7 minuter. Ta ut och lägg lussebullarna att svalna på ett galler. Om inte alla bullar ska ätas samma dag är ett tips att frysa in alla så fort de svalnat, så är de bara att värma när man är sugen! Då slipper man torra och tråkiga bullar 🙂

Lämna ett svar