Borsjt – rysk rödbetssoppa

Igår var jag hemma hos min ryska kollega Artëm. Han lärde mig att laga äkta rysk rödbetssoppa eller Borjst som det heter. Artëm berättade att soppan ursprungligen är en fattigmanssoppa från Ukraina som bestod av just rödbetor, kål och potatis vilket man odlade där. Vi fick ju en lite lyxigare variant med oxkött i men som han sa så kunde man bara späda ut soppan med mer vatten, så räcker den till ännu fler. Soppan blev jättegod och jag lagar den gärna fler gånger! En trevlig rätt att laga tillsammans då den tar lite tid, dock inte så mycket aktiv tid, så att man hinner sitta ner med ett glas vin medan den kokar 🙂

Borjst

 

Borjst, till många:

1 kg oxkött (gärna med ben)
4 rödbetor
ca 1,5 l vatten
rikligt med salt
2 stora morötter
4 stora potatisar
1 gul lök
1/2 kålhuvud (modell mindre)
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås eller ketchup

smetana eller crème fraîche och gräslök

Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull med rikligt med salt och lägg i köttet samt två skalade rödbetor, låt koka ca en timme och skumma av. Hacka samtidigt kål och potatis i cm-stora bitar. Skiva morötterna i tunna stavar, finhacka lök samt vitlök och riv de andra två rödbetorna. Ta upp köttet och rödbetorna ur vattnet och lägg istället i kålen och potatisen i samma vatten. Ta bort ev. ben på köttet och skär i mindre bitar, skär även rödbetorna i cm-stora kuber, lägg tillbaka i vattnet. Hetta upp en stor stekpanna med smör och tillsätt löken, vitlöken, morötterna samt rödbetorna, låt fräsa i några minuter. Tillsätt tomatpurén och chilisåsen. Lägg i morotsfräset i soppan och låt puttra i ytterligare 15 minuter. Servera med en klick smetana och hackad gräslök.

Jag och Artëm lagar Borjst Tillagning av Borjst Borjst på G Jag och Artëm poserar

 

Så här snygga var vi när vi lagade soppan, haha!

Rysk rödbetssoppa

Den vackra soppan.

Till efterrätt blev det vit chokladglass, får återkomma med receptet på den! Ha en fin lördag och lova mig att ni provar detta!

Lämna ett svar