Crème Ninon med pilgrimsmussla

I går hade jag och min sambo myskväll, vi lagade god mat, drack gott vin och kollade film. Till förrätt gjorde vi en grön ärtsoppa, även kallad Crème Ninon. Det är nog bland de godaste soppor jag ätit! Vi gjorde den här soppan på Nyår, den känns lite lyxig eftersom man slår i en skvätt champagne(eller annat bubbel) precis innan servering 🙂
  

De fina fjärilsskålarna kommer från Mateus. (Pilgrimsmusslan sjönk till botten)

Crème Ninon, för 4 portioner till förrätt:

1/2 L vatten
1 hönsbuljongtärning
en klick smör
1 gul lök
2 selleristjälkar
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
2 msk saft från färsk citron
3 dl frysta gröna ärtor
salt och peppar
en skvätt champagne eller annat bubbel
gräslök att dekorera med
en pilgrimsmussla per person

Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen. Hacka lök och fräs i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Strö över mjölet och tillsätt hackad selleri, vispgrädde, citronsaft samt buljongkoket. Låt det sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter. Tillsätt sedan de frysta ärtorna, salta och peppra efter smak. Låt bara ärtorna precis bli varma. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer eller likn. Sila av soppan i en finmaskig sil.

Hetta upp en stekpanna med en liten klick smör, stek snabbt pilgrimsmusslorna så ett de bara precis får lite färg. Häll upp soppan i skålar, lägg i pilgrimsmusslan och häll i en skvätt bubbel, det gör förutom smaken, att soppan skummar fint.

Dekorera med ett par strån gräslök.

Lämna ett svar