New York Cheesecake

I fredags bakade jag och Krilles brorsbarn en New York Cheesecake. Vi använde oss av Leilas recept. Skillnaden från en ”vanlig” cheesecake är att den är ugnsbakad och hög (dock påstår vissa att en äkta NY Cheesecake ska bakas två gånger). Den blev riktigt mäktig och god, hade dock haft i lite mer socker om jag bakat den igen. Den var inte så söt dom vissa kakor kan vara, men smaken är ju olika 🙂

Leilas New York Cheesecake:

300 g digestivekex
150 g smör
600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella 10%
1 dl socker (ev. 1/2 – 1 dl extra)
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut i en springform till en jämn botten. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och låt svalna, höj ugnen till 200 grader.

Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en skål. Tillsätt kesella och ost och vispa krämigt med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt grädden. Smält chokladen och tillsätt till smeten. Häll sedan smeten över kakbottnen och stö över de frusna blåbären och sätt in i ugnen i 30 minuter. Stäng sedan av värmen och låt kakan stå inne 30 minuter till på eftervärme. Ställ kakan svalt (kylen) minst 6 timmar innan servering.

Lämna ett svar