Chiligryta

Ihelgen hade mamma gjort en jättegod köttgryta med chili. Receptet finns i senaste buffé. Det är så gott med långkok, köttet blir så mört!
  

Chili, för 8-10 p:

2 kg högrev av nöt eller älg
3 chilifrukter (t.ex. spansk peppar och jalapeno)
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
1 paket bacon
3 msk tomatpuré
1 dl chilipulver
1 msk spiskummin
1 dl inlagda skivade jalapeno
1 torkad chilifrukt
1/2 dl konc oxfond
1 liter ljus öl
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1/2 dl paprikapulver
1 msk oregano
1 msk malen koriander
rapsolja
salt

Dela chilin och skrapa ur fröna, strimla fint. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar. Putsa och skär köttet i grytbitar. Dela baconet i bitar. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i 1 msk olja i en stor gryta någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeno, torkad chili, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt lött är täckt. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med salt. Gör gärna grytan en eller två dagar innan den ska ätas så intensifieras smakerna! Servera med guacamole, matyoghurt, riven västerbottenost och nybakat bröd.

Lämna ett svar