Svamprisotto och mjölkchokladmousse

God morgon!

Igår bjöd vi några vänner på middag. Vi lyssnade på massa musik, bl.a på LP-spelaren vi precis införskaffat. Blir en helt annan upplevelse att lyssna på en skiva i taget än att lyssna på enstaka låtar på Spotify. Vi åt vegetariskt eftersom en är vegetarian, men jag saknade faktiskt inte köttet.

Svamprisotto med halloumi och sparris
ca. 8 p

8 dl avoriris
1 liten gul lök (eller 4 schalottenlökar)
smör
1 flaska vitt vin
1 liter grönsaksbuljong (2 grönsaksbuljongtärningar uppkokade med 1 liter vatten)
150 g parmesanost(minst!)
400 g smörstekt svamp av valfri sort
salt och peppar
sparris

Börja med att fräsa löken mjuk i smöret i en stor kastrull. Tillsätt riset och fräs tills det blir lite glansigt. Plattan ska vara på låg värme. Häll på lite vin och buljong eftersom och rör. Allt eftersom det kokar in, häll på mer vin och buljong. Fortsätt så tills riset blir mjukt. ca 30 minuter. Tillsätt den rivna parmesanosten och stekt svamp precis innan servering. Smaka av med salt och peppar. Garnera med lättkokt sparris. Servera med stekt halloumi och sallad.

Den här parmesanosten använde jag. God!

Det här vinet hade Erik och Maria med sig. Det var supergott! Bonterra Zinfandel(nr.22620) , 139 kr på systemet.

Efterrätten bestod av mjölkchokladmousse med sauternesvinsmarinerade havtorn. Moussen är inspirerad av min svägerska Jill. Tror dock att hon brukar blanda vit och mörk choklad.

Mjölkchokladmousse, till ca. 6 p

5 dl vispgrädde
2 äggulor
300 g marabou mjölkchoklad
havtorn
sauternesvin

Smält chokladen, försiktigt så att den inte bränns, mjölkchoklad är extra känsligt. Vispa grädden, tillsätt äggulorna ett i taget och vispa. Rör i den avsvalnade chokladen. Blanda försiktigt tills en jämn färg. Häll upp i portionsskålar och ställ in i kylen någon timme.

Blanda havtornen med sauternesvinet, ställ in kylen. Garnera moussen med havtornen precis innan servering.

Lämna ett svar