Grötbullar

Hej! Vi har precis varit och ätit pasta på La Piazza här i Lund. Helt klart värt ett besök. Tyvärr glömde jag kameran, så jag har inga bilder att bjuda på. Jag bjuder istället på ett recept på ett frukostbröd som är supergott!

Grötbullar, ca. 15 st

1 pkt jäst
5 dl vatten
2 port. havregrynsgröt
1 tsk salt
ca. 5 dl dinkelmjöl
ca. 6 dl rågsikt
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1,5 dl russin
2 rivna morötter

Koka gröten och låt svalna, Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och häll försiktigt över jästen så att den löser sig. Tilsätt gröt, mjöl, salt, frön, russin och rivna morötter. Knåda samman allt, det ska bli rätt så kletigt. Låt jäsa under duk ca. 1 h. Klicka ut ca. 15 ”bullar” på bakplåtspapper, utan att göra dem fina. Strö över lite mjöl. Låt de jäsa under duk ca. 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda ca. 15 min. Låt svalna på galler. Om inte alla ska ätas på en gång, stoppa de då i frysen. Det är mycket godare att ta fram och micra när de ska ätas, så de smakar färskt!

Jag använde bl. a. detta mjölet den här gången, det är biologiskt odlat!

Lämna ett svar