Julgodis x 3

God morgon! Dan före dopparedan! Vi har spenderat hela helgen ihop med Krilles familj. Igår ställde vi till med julbak och det blev tre olika sorters godis.

Julbak

 Vi gjorde mjuk chokladkola som är sååå god, den bara smälter i munnen! Den gör vi varje år hemma i Kävlinge.

Mjuk chokladkola

 Mjuk chokladkola

50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka, rör om då och då, tills smeten klarar kulprovet, kulan ska vara seg. Tar ca 20 minuter. Ta grytan från värmen och tillsätt choklad i bitar och rör till en jämn smet. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt svalna. Skär i bitar.

Vi gjorde även den nyblivna klassikern Rocky Road:

Rocky Road

Rocky Road

200 g Marabou mjölkchoklad
200 g blockchoklad
1 påse saltade jornötter
1 påse dumle
ca 4-5 dl mini-marshmallows (gärna i olika färger)

Blanda nötter, dumle i små bitar samt marshmallows. Smält chokladen över vattenbad. Blanda allt och lägg i en bakplåtsppaperklädd liten form. Låt stelna och skär upp i bitar.

Vi lagade även snöbollar. De smakar lite likt chokladbollar, fast snäppet godare!

Snöbollar

Snöbollar, ca 30 st:

200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
5,5 dl havregryn
1,5 dl marsanpulver, kallrört
2-4 msk kallt vatten
200 g vit choklad
kokosflingor

Rör samman smör och florsocker, tillsätt havregrynen, marsanpulvret och det kalla vattnet. Rulla bollar och lägg in i frysen i ca. 20-30 min. Smält chokladen över vattenbad eller försiktigt i micron. Doppa bollarna i den smälta chokladen och därefter i kokosen. Förvara kallt.

Vi spelade även julklappsspelet igår. Det är en jättebra och rolig sak att göra istället för att köpa dyra julklappar till alla. Brukar ni spela det? Vi köpte tre julklappar var, en för 30, en för 50 och en för 70 kr. Sen lägger man alla klappar i en hög på bordet. Vi använder två tärningar som varje person får slå i turordning. Får man en 1:a eller 6:a, får man ta ett paket ur högen. När högen är slut sätter man en klocka (t.ex. 5 min), sen fortsätter man att slå tärningarna och snor paket av varandra vid 1:or och 6:or. När klockan ringer är spelet slut och förhoppningsvis har man några paket kvar 🙂

Julklappsspelet

Idag jobbar jag sista dagen innan jag får en veckas ledigt! Ikväll åker vi upp till Stockholm för att fira jul ihop med min familj <3

Hoppas ni får en riktigt fin och mysig jul!

Kram

Lämna ett svar