Till förrätt på middagen i lördags åt vi blinis, vilket är ryska pannkakor på bovetemjöl. Jag åt ju det på matbloggsresan och blev sugen på det igen 🙂 Det är verkligen supergott!

Till ca 12 stycken större blinis:

20 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
3 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1,5 dl gräddfil
2 ägg (uppdelad äggula och vita)
1 tsk salt
smör
Stenbitsrom/sikrom/löjrom eller vad man tycker om (finns tom vegetarisk rom på alger!)
smetana
finhackad rödlök

Värm mjölken till fingervarmt. Lös jästen i mjölken. Vispa i mjölet så att det inte blir några klumpar. Tillsätt gräddfil, äggulor och salt. Låt jäsa minst 30 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ned vitorna i smeten. Grädda i ett blinijärn, liten stekpanna eller plättlägg i en rejäl klick smör på medelvärme. Klicka i lite extra smör efter vändning. Om ni ska äta blinierna senare går det bra att värma de färdigstekta pannkakorna i ugnen. Smält då lite smör och häll över dem och ställ in några minuter på 200 grader.

Print Friendly, PDF & Email
Blini med rom och smetana

Inläggsnavigering


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton + tretton =