Annandagskalkon med stuffing

Min mamma brukar göra kalkon på annandagen och det är bland det bästa jag vet! Nu är det ju lite sent att äta kalkonen just på annandagen men varför inte på nyårsafton?!
  

Kalkon:

ca 4 kg kalkon
1 kalkonlever (brukar följa med kalkonen)
5 skivor formfranska
2 gula lökar
timjan
oregano
100 g osaltade cashewnötter
1 vitlöksklyfta
ca 6 dl buljong (6 dl vatten kokat med 2 hönsbuljongtärningar)
2 msk cognac (eller sherry)
1 dl hackad persilja
1 citron
salt och peppar
smör
steksnöre

Sås:

2-3 dl vispgrädde
2 msk cognac
1 msk arrowrot
1 msk svartvinbärsgelé

Äpplen:

ett äpple per person
1,5 dl socker
1 lite vatten
en skvätt cognac
lite pressad citron

Tillbehör:

svartvinbärsgelé
brysselkål
haricot verts

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsugn eftersom den ska tillagas långsamt).

Stuffing:

Hacka löken fint och stek i en stor klick smör. Hacka levern och stek med löken. Dela brödet i små bitar och hacka nötterna och lägg i stekpannan. Häll på lite buljong (ca. 1/2 – 1 dl). Krydda med timjan, oregano, salt och peppar. Blanda i hackad persilja och en pressad vitlöksklyfta. Blanda även i cognac. Det ska se ut ungefär såhär:

Kalkonen:

Smörj sen kalkonen med en halv citron och salta och peppra. Fyll kalkonens buk med stuffingen och knyt ihop benen med steksnöre. Smält en stor klick smör i en djup plåt i ugnen. Lägg sedan kalkonen med bröstet uppåt i ugnen i den djupa plåten. Pensla kalkonen med smöret efter 20 minuter. Lägg sedan på folie och häll i en del av buljongen. Häll i buljong eftersom så att kalkonen inte blir torr. Den ska stå inne ca. 2,5 timmar (ca. 40 minuter per kilo)

Såsen:

Ta 6 dl steksky + ev. lite överbliven buljong och häll i en kastrull med ca 2-3 dl vispgrädde, cognac och svartvinbärsgelé. Blanda ut arrowrot med lite grädde och tillsätt såsen.

Äpplen:

Koka upp vatten, socker, citron och cognac. Skala och dela äpplena och ta ut kärnhuset. Koka ca 10 minuter, de får inte bli för mjuka. Lägg ev en klick gelé i vid servering.


Koka även potatis, brysselkål och hericot verts och servera till.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + sexton =