Idag är det fettisdag!! Mular ni semlor idag?? Jag gjorde ju de goda macaronerna med semelsmak i torsdags, så jag har ju redan tjuvstartat lite. Idag provade jag att göra en nyttig semla som faktiskt blev riktigt god! Jag gjorde samma recept på English Muffin som igår men jag tillsatte lite kardemumma i smeten, sen gjorde jag en nyttigare mandelmassa, prottefluff istället för grädde och lite kokos på det. Ett gott och nyttigt alternativ om ni försöker hålla igen 🙂
Nyttig semla, 1p
English Muffin:
8 g smör (1/2 msk)
1 msk kokosmjöl
1 ägg
1 msk mjölk
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk stevia strö
1 krm salt
1/4 tsk kardemumma (mald)
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till en slät smet utan klumpar. Häll smeten i en lite bakform (typ crème brûlée-form) eller i en kaffekopp. Ställ in i micron och kör på full effekt i 1,5 minut. Ta ut och låt svalna. Skär med en kniv runt om och ta ut muffinen. Dela längs med på mitten.
Prottefluff:
1/2 dl vaniljcasein (proteinpulver)
1/2 dl mjölk
Blanda ihop proteinpulvret och mjölken till en jämn smet. Ställ in i kylen i ca 15 min. Ta ut och vispa med elsvisp till ett fluff.
Nyttig mandelmassa:
1 msk mandelmjöl
1 droppe honung
några droppar mjölk
Blanda ihop till en jämn massa.
Montera ihop semlan: Dela muffinsen på mitten lägg i mandelmassan på ena halvan, lägg prottefluffet. Lägg på locket och strö ev. lite kokos över.
Vilken bra substitut-semla! Duktig du är! 🙂
TACK 🙂