Ikväll är vi hos svärföräldrarna och äter middag. Vi har blivit riktigt bortskämda med dillpannacotta och räkor till förrätt. Lax med purjolök och créme fraiche-täcke till varmrätt samt kladdkaka och jordgubbar till efterrätt.
Dillpannacotta 8p
2 gelatinblad
2,5 dl matlagningsgrädde
2 dl matyoghurt
1 msk rivet citronskal
1 dl hackad dill
salt och peppar
TOPPING:
150 g skalade räkor
pressad citron
2 msk hackad gräslök
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i några minuter. Koka upp grädden, ta av kastrullen från plattan, lägg i urkramade gelatinblad och rör så att de löser sig. Tillsätt yoghurt, citronskal och dill. Fördela i 8 glas, ställ i kylen minst 4 timmar.
Blanda räkor med citronsaft och gräslök, lägg på pannacottan strax innan servering.
Vi fick en bit hård kavring till pannacottan. Kavringen kommer från Södervidinge bageri här i Skåne www.sodervidingebagaren.se
Lax med purjolökstäcke 8 p
1 hel laxfilé ca 1,5 kg eller färdiga portionsbitar
Salt och peppar
1 dl finhackad dill
En halv purjolök
2 dl créme fraiche
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en smord form, om skinn på lägg den sidan nedåt. Krydda med salt och peppar. Rör ihop dill, purjo och créme fraiche. Bred ut över laxen. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter. Servera med sås och potatis.
Ingrids goda sås till lax 4p
2 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 st fiskbuljongtärning
Lite maizena ljus redning
2-3 tsk honey dijon (eller Johnny´s senap)
Koka upp vatten, créme fraiche och fiskbuljong. Strössla ner lite redning och koka ca 1 minut. Smala av med senap och kanske lite salt.