Paella

God morgon härliga lördag! Bästa morgonen på veckan med långfrukost i soffan 🙂
I torsdags hade vi mina föräldrar här på middag och då provade jag att laga paella för första gången. Riktigt mumsigt! En rätt som passar lika bra en varm sommardag som nu när det nalkas jul med all saffran. En perfekt rätt att bjuda på om man har många gäster. Receptet är ett hopkok från flera olika recept.

Paella

Paella, 6 p

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 paprikor (gul och röd)
2 pkt saffran
1 tsk salt
5 dl avorioris (risottoris)
1 pkt/burk krossade tomater
2 lagerblad
2 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilipulver
svart och vitpeppar
1 liter hönsbuljong (1 liter vatten kokt med 2 hönsbuljongtärningar)
2 dl frusna gröna ärtor
3 chorizokorvar skivade i slantar och stekta
1 grillad kyckling, strimlad i bitar
200 g oskalade räkor
1 nät blåmusslor, tvättade
4-5 salladslökar
1 citron
ev mer salt

Blrja med att koka upp buljongen i en kastrull. Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs i lite smör eller olja i en stor gryta. Häll i riset och rör runt tills det blir lite glansigt, krydda med saffran och salt. Häll på de krossade tomaterna (använd rätt så låg värme!), lägg i lagerbladen, paprikapulver, chilipulver och peppar. Rör i grytan hela tiden, så fort det börjar bli lite torrt häll på buljong (1-2 dl åt gången). Det tar ca 20 – 30 minuter innan riset är färdigt, när det börjar bli färdigt så tillsätt ärtor, korv, kyckling och blåmusslor. OBS! Blåmusslorna måste tvättas rena, släng musslor som inte sluter sig om du knackar på dem. Lägg på ett lock och låt puttra några minuter tills musslorna öppnar sig. Skala räkorna (spara ev. några hela till dekoration). När musslorna öppnat sig är grytan färdig, lägg på räkorna, citronskivor och finhackad salladslök och servera genast.

Nu ska jag bege mig till gymmet och ikväll väntar festligheter! Hoppas ni får en fin lördag! Kram

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 + tre =