Idag har vi lagat lasagne till lunch. Det var länge sedan vi åt det sist, men nu har vi gjort massor så att vi kan göra matlådor och stoppa in i frysen.

Lasagne, till en ugnsplåt:

Köttfärssås:
1 kg köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
2 msk tomatpuré
1,5 msk köttbuljong (pulver)
oregano
färsk basilika och timjan
1 dl rött vin
svartpeppar

Bechamelsås med ost:
50 g smör
3/4 dl vetemjöl
ca 1 liter mjölk
salt och peppar
2 dl västerbottenost

lasagneplattor
2 dl västerbottenost
2 st klumpar mozzarellaost

Hacka löken och fräs mjuk i smör. Tillsätt köttfärsen. Krydda med buljong och peppar. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpurén, pressad vitlök, oregano, basilka, timjan och rött vin. Låt puttra så länge som möjligt för bästa smak.
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och vispa till jämn “smet”. Tillsätt lite mjölk i taget. När det börjar tjockna, tillsätt ytterligare mjölk. Det måste bli riktigt varmt för att såsen ska tjockna, men vispa hela tiden så att det inte bränns i botten. Smaka av med salt och peppar. Häll i riven ost och rör tills den smälter.
Varva lasagneplattor, bechamel och köttfärsås i en ugnsplåt med hög kant. Avsluta med riven västerbottenost och smulad mozzarella. Ställ in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader.

Print Friendly, PDF & Email
Lasagne

Inläggsnavigering


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre − 1 =